Este clar că în marea imensitate universică nu suntem singuri și nici de capul nostru, pentru că acest întreg numit Univers poate într-o anumită măsură necuantificabil, nu poate exista și funcționa fără anumite legi impuse. Bineînțeles că Divinitatea se ocupă de asta, de aceea noi aici pe pământ suntem coordonați într-o oarecare măsură de ea, și din când în când ne sunt trimise anumite spirite care să impună anumite reguli, anumite conduite, anumiți factori care contribuie în mod direct la dezvoltarea și evoluția spirituală a omenirii. Am făcut o selecție curajoasă (veți vedea) a câtorva spirite înalte care am considerat că au ceva aparte, ceva frumos, de la care avem ceva de învățat.
12 Spirite Alese care au Marcat Lumea Spirituală
1.Sfantul Francisc din Assisi , pe numele său laic Giovanni Bernardone (născut 1181/1182, Assisi, Italia – decedat la 3 octombrie 1226, Portiuncula, lângă Assisi) (it: San Francesco d’Assisi), întemeietorul Ordinului Fraților Minori (Ordo Fratrum Minorum, OFM), ordin călugăresc cunoscut sub numele de Ordinul franciscan, diacon, patron al Italiei. Puține sunt personajele anului 1000 care se pot prezenta cu o biografie atât de bogată ca Francisc de Assisi, a cărui viață cunoștea la începutul anului 1300 câteva decade de vieți scrise de cei care l-au cunoscut nemijlocit sau într-un fel cumva mai mediat.Convertirea lui a însemnat o schimbare radicală a vieții. Izvoarele pun la originea acestei convertiri diferite evenimente: o reevaluare a propriei vieți ca urmare a bolii; un vis tainic în ajunul unei noi expediții militare spre sud împotriva împăratului (visul de la Spoleto, în care Isus l-a întrebat: Francisc, ce este mai valoros, să-l slujești pe Rege sau pe slujitorul regelui?); întâlnirea cu Răstignitul din bisericuța San Damiano (sf. Damian), unde Cristos Domnul i-a zis: Francisc, mergi și repară casa mea, care se ruinează…
Să fiu iubit atât cât pot să iubesc şi să primesc atât cât pot să dau.
Vezi aici ecranizarea Francesco, 1989, regizor Liliana Cavani, cu Mickey Rourke în rolul principal.
2.Edgar Cayce – Profetul adormit Edgar Cayce (n. 18 martie 1877 la Hopkinsville, Kentucky d. 3 ianuarie 1945 la Virginia în Statele Unite) a fost un medium de origine americană ce susținea că putea să dea răspunsuri în privința anumitor întrebări precum cele legate de sănătate sau Atlantida printr-o stare de transă. În ciuda faptului că Edgar Cayce era un creștin devotat și a decedat înainte de formarea mișcării New Age, majoritatea adepților acestei mișcări îl consideră pe Cayce fondatorul mișcării. Cayce a devenit cunoscut în ultima perioadă a vieții sale datorită profețiilor sale cu toate că acesta scria materiale despre teologie sau medicina. Scepticii susțin că abilitățile de medium ale lui Cayce pun sub semnul întrebării răspunsurile sale cu temă religioasă. În prezent sunt mii de cercetători ce studiază capacitățile sale și peste 300 de cărți despre viața acestuia. De asemenea există organizații fondate în memoria sa precum Association for Research and Enlightenment ce are sedii în întreaga lume dar și centre deschise în mai mult de 35 de țări.
Visele sunt răspunsurile de azi pentru întrebările de mâine.
Edgar Cayce – Librărie Virtuală
3.Zarathustra (sau Zoroastru, 628-551 î.C.) a fost profet, coordonator al religiei din Iranul arhaic și zeu, sau, după unele izvoare, personaj istoric zeificat care a propovăduit o doctrină apropiată de vechiul dualism pers, devenită religie autonomă (zoroastrism) și a instituit casta sacerdotală a magilor inițiați. Sursele grecești, deși abundente, sunt incerte, vehiculând o anecdotă pseudomitologică și confundând date controlabile. Zarathustra e amintit de Herodot, Platon (Alcibiade I) care-l numește fiul lui Oromazdes, Plutarh care-l consideră un mag fondator al întregului sistem de știință practicată de magi, iar altă dată (Viața lui Numa 4) îl compară cu Lzukurgos și cu Numa Pompilius; Dio Chrisostom remarcă marea vrednicie cu care povestesc perșii că Zoroastres, iubind înțelepciunea și dreptatea, a plecat el însuși dintre oameni și a trăit în singurătate pe un munte, muntele fiind distrus apoi de foc, dar Zoroastres scăpând nevătămat și vorbind mulțimii.
4.Ramana Maharishi (Un/12/1863-07/04/1902), născut la Narendra Nath Datta (Bengali), a fost un indian călugăr hindus și ucenicul șef al celui de-al 19-lea sfânt Ramakrishna . El a fost o figură cheie în introducerea filozofiilor indiene Vedanta și Yoga în lumea occidentală și este creditat cu creșterea gradului de conștientizare interconfesional, aducând hinduismul la statutul de religie majoră în lume la sfârșitul secolului al 19-lea. El a fost o forță majoră în renașterea Hinduismului în India contribuind totodată la conceptul de naționalism colonial (în India). Vivekananda a fondat Ramakrishna Math și Misiunea Ramakrishna . El este, probabil, cel mai bine cunoscut pentru discursul său de inspirație care a început, „Frați și surori din America de … , în care a introdus hinduismul la Parlamentul Religiilor Lumii din Chicago în 1893.
Viaţa nu se măsoară în numărul de respiraţii pe care le ai, ci în numărul de momente care îţi taie răsuflarea.
5.SFANTUL NECTARIE – făcătorul de minuni Sfântul Nectarie din Eghina (n. 1 octombrie 1846 la Silivria, în Thrakia, d. 8 noiembrie 1920 la Atena) a fost episcop al Pentapolei și ctitor al mănăstirii „Sfânta Treime” din insula Eghina. În 1961 Sfântul Sinod al Bisericii Constantinopolului l-a proclamat sfânt al Bisericii Ortodoxe, prăznuirea lui făcându-se în ziua de 9 noiembrie.
-Cei care nu cred în minuni, neagă faptul că Dumnezeu se poate descoperi lumii, fiindcă minunea nu este altceva decât revelația lui Dumnezeu în lume.
Din minunile sfântului Nectarie taumaturgul
6.ARSENIE BOCA Arsenie Boca (n. 29 septembrie 1910, Vața de Sus, România – d. 28 noiembrie 1989, Sinaia, Prahova), părinte ieromonah, teolog și artist plastic (muralist) român, a fost stareț la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbata de Sus și apoi la Mănăstirea Prislop, unde datorită personalității sale veneau mii și mii de credincioși, fapt pentru care a fost hărțuit de Securitate. A fost unul din martirii gulagului comunist, închis la Securitatea din Brașov, dus la Canal, închis la Jilava, București, Timișoara și la Oradea. A pictat biserica din Drăgănescu (la 25 Km de București). Arsenie Boca este considerat de către unii din ucenicii săi ca cel mai mare duhovnic roman al secolului XX. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Țara Hațegului, se perindă zilnic sute de pelerini.
Iisus mereu a avut ce răbda: mai presus de toate Crucea, răstignirea şi moartea.
7.RUMI Jalal ad-Din Muhammad Rumi, pe numele său complet Mawlānā Jalāl ad-Dīn Muhammad Rūmī , cunoscut și ca Mawlānā Jalāl-ad-Dīn Muhammad Balkhī ; ( n. 30 septembrie 1207, Balch, astăzi în Afghanistan; d. 17 decembrie 1273, Konya, astăzi în Turcia) a fost unul din cei mai cunoscuți mistici persani și islamici, întemeietor al ordinului dervișilor mevleviți. Limba maternă a lui Rumi a fost persana. Rumi, denumit „prințul poeților sufi”, a fost un mistic care a amalgamat în sine gânditorul și artistul. În întreaga lui creație el a proslăvit iubirea divină, ghidul spiritual al biografiei sale. El nu l-a căutat pe Dumnezeu în afară, ci în sine însuși.
Creaturile sunt puse în mişcare de către Iubire, Iubirea de către Eternitatea cea fără de-nceput; după cum vântul dansează graţie sferelor cereşti, iar copacii graţie vântului.
Un poem de George Coșbuc dedicat lui Rumi
8.GAUTAMA SIDDHARTHA BUDDHA Gautama Siddhartha Buddha a fost un lider spiritual indian fondator al Budismului. Nu se știe exact când a trăit, unele variante fiind că ar fi trăit între 563 î.Hr. și 483 î.Hr. Mai este cunoscut și ca Shakyamuni sau Sakyamuni (trad. Înțeleptul clanului Shakya).Se crede că Gautama Siddhartha s-a născut în Lumbini (un oraș Himalayan situat lângă granița actuală a Nepalului), în clanul Shakyas. Se spune că înainte de naștere mama sa a avut o viziune cu el în forma unui elefant alb ce ținea în trompă o floare de lotus.
La 29 de ani, Siddhartha era nesatisfăcut de viața sa. În timpul unei ieșiri s-a întâlnit cu cele patru imagini: un bătrân suferind, un om bolnav, un cadavru în descompunere și un ascet. Acesta este momentul în care el decide să-și părăsească familia, să renunțe la lume și să caute o cale de eliberare de suferință. După o perioadă de ascetism de 6 ani, Gautama a descoperit cele 4 adevăruri (nașterea, bătrânețea, boala și moartea) pentru eliberarea de suferință și calea spre Nirvana(eternitatea). Acest lucru s-a petrecut după o noapte întreagă de meditație la umbra unui smochin din Bodhgaya, timp în care a făcut față încercărilor la care l-a supus demonul Mara. După aflarea celor 4 adevăruri atinge Nirvana sau Bodhi (iluminarea) și devine cunoscut sub numele de Buddha, în limba sanscrită înseamnă cel luminat. Buddha a predicat timp de 40 de ani, prima dată la Sarnath, iar ultima dată la Kushinagara unde a intrat în Paranirvana (s-a stins).
Noi suntem ceea ce gândim. Tot ceea ce noi suntem este produsul minţii noastre.
9. Maica Tereza Maica Tereza, născută Agnesë Gonxhe Bojaxhiu (se citește Agneza Gongea Boiagiu), (n. 26 august 1910, Skopje, Macedonia – d. 5 septembrie 1997, Calcutta, India), călugăriță catolică de origine albaneză care a fondat ordinul Misionarii Carității în Kolkata (Calcutta), India în 1950. Timp de peste 45 de ani, ea a îngrijit săracii, bolnavii, orfanii și muribunzii, conducând și extinderea Misionarilor carității, mai întâi în toată India, apoi și în alte țări. A întemeiat ordinul „Misionarele Carității”. A primit Premiul Nobel pentru Pace în anul 1979. A primit D.D.h.c. (Doctor of Divinity honoris causa) de la Universitatea din Serampore. A fost beatificată de Biserica Catolică în 19 octombrie 2003.
Nu mă rog pentru faimă şi succes, mă rog pentru întărirea credinţei mele.
10. Rudolf Steiner (n. 25/27 februarie 1861, Donji Kraljevec, pe atunci Austria, în prezent Croația – d. 30 martie 1925, Dornach, Elveția) a fost un filosof, esoterist, artist, pedagog și gânditor social austriac, fondator al antroposofiei, pedagogiei Waldorf, euritmiei, agriculturii biodinamice și medicinei antroposofice. A inițiat concepția despre tripartiția socială, economia asociativă și a proiectat mai multe clădiri după principiile arhitecturii organice, între care cea mai cunoscută este Goetheanum-ul, sediu al Universității Libere pentru Știință Spirituală și Societății Antroposofice Generale.
Dacă într-un om pe care-l întâlnesc nu remarc decât slăbiciunile – pentru a le judeca – nu fac decât să mă lipsesc de o forţă de cunoaştere superioară. Dimpotrivă, dacă mă apropii cu dragoste pentru a-i descoperi calităţile, concentrez această forţă în mine.
Lucrări ale lui Rudolf Steiner apărute în limba română
11.Baiatul Buddha – Ram Bomjon – meditează zece luni fără întrerupere. Ram Bahadur Bomjon ( născut la 09 aprilie 1990, uneori scris Bomjan, Banjan, sau Bamjan), de asemenea, cunoscut sub numele de Palden Dorje (numele său monahal) și acum Dharma Sangha, este de la Ratanapuri satul, districtul Bara , Nepal . Unii dintre susținătorii săi au susținut că el este o reîncarnare a lui Buddha , dar Ram însuși a negat acest lucru, și mulți practicanți ai budismului sunt de acord că Buddha a intrat în nirvana și nu poate fi renăscut. El a atras mii de vizitatori și atenția mass-media petrecând luni de zile în meditație . Poreclit Buddha Boy, a început meditația sa pe 16 mai 2005. Conform relatărilor, a dispărut din copac gol, de unde a fost meditația, la 16 martie 2006, dar a fost găsit de către unii adepți o săptămână mai târziu. El le-a spus că a părăsit locul său de meditație, în cazul în care mulțimi mari au fost acolo privindu-l, „pentru că nu este pace”. A mers apoi pe propriul drum și a reapărut în altă parte în Nepal la 26 decembrie 2006. La 26 martie 2007, inspectorii din zona de poliție a postului Nijgadh din Ratanapuri l-au găsit pe Bomjon meditând în interiorul unei camere subterane de aproximativ șapte metri pătrați. La data de 10 noiembrie 2008, Bomjon a reapărut în Ratanapuri și a vorbit cu un grup de devotați din jungla de la distanță.
12.Thich Nhat Hanh despre “Frica” Thich Nhat Hanh (născut la 11 octombrie 1926) este un vietnamez Zen budist călugăr , profesor, autor, poet și activist pentru pace . El trăiește în Village Plum Manastirea în Dordogne regiune din sudul Franței. El a inventat termenul Angajate budismului în cartea sa Vietnam: Lotus într-o mare de foc. Nhat Hanh a publicat mai mult de 100 de cărți, inclusiv mai mult de 40 în limba engleză. Nhat Hanh este activ în mișcarea pentru pace , promovarea de soluții non-violente a conflictelor și este, de asemenea, adeptul abținerii de la consumul de produse de origine animală, ca un mijloc de non-violență față de animale.
Oamenii nu știu să renunțe la suferință. De teama necunoscutului preferă suferința,
care le este deja familiară.
Comenteaza