Nu pot să nu vă împărtăşesc despre pelerinajul pe care l-am făcut în Grecia în câteva locuri minunate, locuri în care trebuie să ajungeţi fiecare dintre dumneavoastră, fie că aveţi probleme de sănătate, fie pentru a vă regăsi, fie pentru a vă echilibra energetic, fie ca simplu pelerin. Fie că vizitezi Meteora, al doilea loc de importanță spirituală după Athos, fie insula Eghina, loc sfânt prin prezența Sfântului Nectarie vindecătorul de cancer, fie că vizitezi Capul Sunio emblematic prin existența Templului Poseidon, simți aceeași energie pură, înălțătoare venită dinspre Divinitate. O energie binefăcătoare, ce te vindecă de cele rele, care te liniștește, îți dă speranță, te face mai bun, mai înțelegător, mai înțelept.
Așadar măcar o dată în viață încearcă să ajungi la aceste mânăstiri care reprezintă cele
7 Locuri Minunate din Grecia ce Trebuie Vizitate
1. Biserica Marele Meteor – Kalambaka
- Marele Meteor, adică Mânăstirea Schimbarea la Față a lui Hristos, este cea mai faimoasă mânăstire a Complexului monahal de la Meteora; ea s-a construit pe stânca ce se găsește în extremitatea vestică a pădurii de pietre și este cea mai mare din regiunea Meteorei. Stânca pe care se înalță mânăstirea are înălțtimea de 613 metri de la nivelul mării și 415 metri de la albia râului). Mânăstirea a fost construită prin muncă și pe cheltuiala binecuvântaților Atanasie și Ioasaf, în anul 1388, și este cea mai reprezentativă mânăstire din tot ansamblul de la Meteora. Sfântul Atanasie, venit din Athos, a întemeiat pe stâncile Meteorei o mică sihăstrie. Tot Sfântul Atanasie a început și construcția Bisericii Schimbarea la Față, terminată ulterior de Ioasaf si Simeon. Această biserică este cea mai veche și impunătoare din tot ansamblul Meteorelor, iar fresca interioară, de mare calitate artistică, aparține școlii cretane, ajunsă la culme în secolul al XVI-lea.
-
2. Biserica Varlaam – Kalambaka
Mânăstirea Varlaam, modestă ca suprafață dar impozantă, se află în apropiere de Marea Meteoră, pe o solidă stâncă înaltă de 373 de metri. Conform tradiției, ea a fost locuită pentru prima oară de pustnicul Varlaam care a construit aici în jurul anului 1350 o bisericuță cu hramul Sfinților Trei Ierarhi și câteva chilii.
Mânăstirea Varlaam este construită pe o înaltă stâncă a a pădurii de piatră de la Meteora și are înălțimea de 373 de metri. Primul colonizator al stâncii a fost Călugărul Varlaam care, în jurul anului 1350 a construit câteva chilii și o biserică în numele Sfinților Trei Ierarhi.
Mai târziu au urcat pe stâncă frații Nectarie si Teofanie care, la anul 1518, au construit deasupra ruinelor fostelor clădiri Biserica Sfinților Trei Ierarhi, la început, și mai târziu Biserica Tuturor Sfinților și a lui Ioan Prodromul (Deschizătorul de Drumuri). Cei doi frați proveneau din familia de boieri a Apsarazilor de la Ioannina după cum certifică înscrisurile care se salvează până astăzi. -
3. Biserica Sfântul Ioan Rusu – Prokopi, Evia
Mânăstirea Sfântul Ioan Rusu se află în localitatea Prokopi, aflată în partea nordică a insulei Evia. Anual, mii de pelerini poposesc lângă Moaștele Sfântului Ioan Rusu, îngenunchind și rugându-se sfântului, mai ales în data de 27 mai, ziua prăznuirii sale. În urma războiului greco-turc, schimburile de locuitori, emigrările și mutările, au dus la mutarea multor greci din Anatolia în Grecia. Astfel, unii dintre refugiați au întemeiat localitatea Prokopi, în nordul insulei, aducând cu ei atât Moaștele sfântului cât și numele localității natale.
- Pentru mai mulți ani, acestea au stat în Biserica Sfinții Impărați Constantin și Elena din localitatea Noul Prokopi, Evia. În anul 1951, Sfintele Moaște vor fi mutate într-o nouă biserică, închinată Sfântului Ioan Rusu, aici fiind întemeiată și o mânăstire. Chipul sfântului este închis la culoare, însă neputrezit și frumos mirositor, acesta fiind acoperit cu o mască de aur.
-
4. Biserica Sfântul Efrem cel Nou- Nea Makri, Atena
Mânăstirea Sfântul Efrem cel Nou, în vechime cunoscută drept Mânăstirea Buna Vestire, este una dintre cele mai vizitate mânăstiri din Grecia. Mânăstirea se află în regiunea Atica, în localitatea Nea Makri, în partea nord-estică a peninsulei, la o distanță de numai 30 de kilometri în nordul Atenei. Mânăstirea Sfântului Efrem, una dintre cele mai vechi mănăstiri din Atica, este totodată și cea mai mare mânăstire de pe Muntele Amomon. În vechime, mânăstirea era populată de o mulțime de călugări, mulți dintre ei fiind martirizați de către păgânii otomani, în vremea în care aceștia se străduiau să ocupe Grecia. Sfântul Efrem cel Nou, ale cărui Sfinte Moaște se află în biserica mânăstirii, este considerat ocrotitorul celor dependenți de droguri, al celor cuprinși de depresie și al celor deznădăjduiți.
-
5. Biserica Sfântul Nectarie – Eghina
Mânăstirea Sfânta Treime din insula Eghina este cunoscută mai ales pentru păstrarea în măreața ei biserică a Moaștelor Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul. Recent canonizat de către Biserica Ortodoxă a Greciei, Sfântul Nectarie a fost episcop de Pentapole și ctitor al Mânăstirii „Sfânta Treime” din insula Eghina. Mănăstirea a fost închinată Sfintei Treimi, însă după moartea Sfântului Nectarie, odată cu canonizarea acestuia, mânăstirea a primit și un al doilea hram – cel al ocrotitorului și binefăcătorului ei, Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul. Moaștele acestuia se păstrează astăzi în interiorul mânăstirii, fiind puse spre închinarea pelerinilor ce vin cu credință la acestea.
La data de 20 aprilie 1961, Patriarhia Ecumenică din Constantinopol a recunoscut cultul de care se bucura deja sfântul și l-a proclamat sfânt al Bisericii, cu pomenirea pe 9 noiembrie. -
6. Biserica Sfântul Dimitrie – Tesalonic
Biserica Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, sfânt cunoscut si sub denumirea de Izvorâtorul de Mir, este o biserică ortodoxă din Tesalonic, Grecia. Biserica închinată sfântului ocrotitor al orașului, datează încă din perioada în care Tesalonicul era cel de-al doilea mare oraş din Imperiul Bizantin. Restaurarea completă a bisericii s-a încheiat abia în anul 1949. În colțul sud-estic al bisericii se află Capela Sfântului Eftimie – Euthymios. Biserica cu cinci abside și un pronaos păstrează o criptă subterană, unde, conform tradiției, a avut loc martiriul marelui mucenic.Excavațiile au scos la lumină și ruinele băii romane, unde se crede că Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a fost ținut prizonier și mai apoi executat de către soldați. Tot aici a mai fost găsită și o fântână antică; se crede că aceasta este fântâna în care soldații au aruncat trupul martirului Dimitrie. -
7. Biserica Sfânta Paraskevi – Valea Tembi
Biserica Agia Paraskevi este un lăcaş mic, săpat în stâncă, care găzduieşte moaştele Agiei Paraskevi, considerată protectoarea nevăzătorilor. În spatele grotei îşi are sursa izvorul cu acelaşi nume. Aici se află şi icoana Sfintei (Agiei) Paraskevi, la care credincioşii vin să se închine.
Apa izvorului Agiei Paraskevi este captată şi curge într-un bazin special amenajat, unde pelerinii şi turiştii stau la coadă pentru a-şi umple sticlele de plastic special aduse de acasă. Apa cu puteri miraculoase urmează să fie folosită peste an pentru vindecarea bolnavilor incurabili.
- Dacă ai fost în aceste locuri minunate aștept comentariul tău despre aceste locuri, sau dacă știi alte biserici sau mânăstiri din Grecia cu o încarcătură energetică bună, te rog să-mi spui despre ele sau să-mi trimiți un link cu acele biserici.