Recunoştinţa este un sentiment de mulţumire şi bucurie ca răspuns la primirea unui dar, indiferent dacă darul este meritat sau nu, dacă este un obiect material sau un gest abstract de bunătate.
Recunoștința este un sentiment pozitiv pe care o persoană îl simte față de altă persoană atunci când aceata i-a făcut un bine, o favoare sau i-a făcut un dar.
A mulțumi include o datorie morală și o prețuire a ajutorului dat. Recunoștința întărește legăturile sociale prin faptul că leagă indivizii prin acțiunile lor și întărește sentimentul de apartenență.
[box type=”info” align=”aligncenter” class=”” width=””]Descarcă aici cinci exerciții de recunoștință ce trebuie experimentate zilnic.[/box]
Persoana față de care se îndreaptă recunoștința își îmbunătățește autostima prin faptul că vede că faptele sale sunt apreciate.
Mulțumirea poate fi un moment de unitate care apare în prezenţa frumuseţii naturii sau în tăcerea sufletului, un moment în care lumea, cu abundenţa, dar şi cu provocările ei, are sens, în care darurile ei pot fi văzute şi apreciate indiferent de “ambalajul” în care ele apar.
Când spui „mulţumesc” este un afişaj de apreciere pentru cineva ce a dat sau a făcut ceva pentru tine. Acest act ar face ca cel care primește mulțumirea să se simtă apreciat şi asta îl va face să se simtă fericit.
Când spui „mulţumesc” o altă persoană trebuie să simtă că el sau ea a făcut ceva bun care este apreciat de receptor. Acest tip de comportament poate construi și îmbunătăți relațiile de prietenie.
Când spui „mulţumesc” se creează un moment de fericire, chiar dacă este doar pentru un scurt moment. Acesta creează curenţi de energie pozitivă.
Spui „mulţumesc”, cu zgomot, atunci când cineva îți face o favoare sau te ajută în unele moduri.
Spui „mulţumesc” la un vânzător de la un magazin atunci când el sau ea te ajută să găsești ceea ce îți dorești.
Adesea pentru a mulțumi este de ajuns doar o încuviinţare din cap sau un zâmbet este suficient. Uneori este posibil să doriţi să faceţi mai multe. Puteţi fi foarte creativi aici, şi găsi diverse moduri de a face acest lucru în situații diferite de viața ta.
8 Moduri de a Mulțumi și de a ne Arăta Recunoștința față de Semeni
Mai jos veţi găsi câteva exemple de moduri de a mulțumi.
1. Arată-le aprecierea într-un mod elegant
Poți să îți arăți aprecierea față de o persoană oferindu-i o invitație la film, la teatru, sau de ce nu o invitație la o întrecere sportivă, iar dacă persoana resprctivă este apropiată, îi poți oferi o invitație la un restaurant, o cină, etc.
2. Zâmbește tot timpul ca un gest de apreciere
Fă gesturi de recunoștință prin înclinarea capului atunci când o persoană îți oferă ceva.
Zâmbetul este un mijloc de exprimare a fericirii, el transmițând receptorului dumneavoastră o energie pozitivă, un sentiment care îl face pe acesta să înțeleagă că feedback-ul din partea voastră a fost unul pozitiv.
3. Mulțumirile trebuie aduse în mod specific și autentic
Ți s-a întâmplat că pentru un gest să primești doar mulțumiri colective? Cel mai probabil nu te-au impresionat.
Asta pentru că mulțumirile trebuie aduse în mod specific, pentru un anumit gest, nu doar pentru întreaga activitate, astfel se poate evita sentimentul de generalizare.
Iar autenticitatea mulțumirilor este de asemenea valoroasă, mai ales când vorbim de lucrul în echipă, în care până la urmă tot indivizi activează.
Indivizi ce au nevoie de o confirmare personală și de o identitate în cadrul colectivului.
4. Cumpăraţi-le un mic cadou
Asta ca un semn de apreciere pentru cineva care te-a ajutat în vreun fel, chiar dacă el sau ea nu se aştepta să primească ceva de la tine. Acest lucru nu trebuie să fie ceva scump. Puteţi cumpăra flori, o cutie de ciocolată, o felicitare sau o carte, de exemplu.
5. Personalizează mulțumirile
Dacă vei oferi aceeași apreciere întregului colectiv, foarte probabil va fi un moment ridicol, iar prietenii vor anula semnificația gestului.
Însă pentru o performanță reală, e nevoie de un efort suplimentar, adică să-i dedici fiecăruia un moment special.
Acest obicei poate crea pe termen lung o puternică conexiune personală, de care foarte mulți prieteni se simt privați.
Există două moduri în care puteţi să mulţumiți şi să arătaţi apreciere, printr-un e-mail de mulțumire, sau cumpăraţi o carte pe care să personalizați mulțumirea.
6. Creează oportunități pentru exprimarea recunoștinței
Poți aranja întâlniri, prin care îi rogi pe prieteni să menționeze un aspect pentru care sunt recunoscători. Sau chiar să creezi un ”document al recunoștinței”, în care fiecare să-și scrie mulțumirile față de prieteni sau lucrurile pozitive petrecute în viața personală.
Acestea sunt câteva aspecte de care poți ține cont atunci când vrei să îți îmbunătățești motivația pentru mediul profesional, cu efecte pe care le vei simți și în plan personal.
7. Oferă-le ceva al tău sau făcut de tine
Dacă ştiţi cum să coaceţi o prăjitura, coaceţi una, şi oferiți-o persoanei căruia îi doriţi să îi mulţumiți. Dacă aveți ceva simbolic al dumneavoastră ce vă reprezintă, gestul de a-l oferi în semn de recunoștință va fi sublim.
8. Transmite-le Lumină și Iubire
Recunoștința aduce în viața noastră Iubire și Lumină. Lipsa ei ne conectează la sentimente de mânie și frică, care dau naștere la egoism.
Astfel nu cazi în capcana fenomenului de supraviețuire și nu te lași afectat de încercările zilnice.
Găsește zilnic motive pentru care să fii recunoscător. Reamintește-ți zilnic să fii recunoscător pentru ceva. Fie că este vorba despe o realizare mare, ori despre un lucru minor.
Și nu adera la grupul celor care se plâng în fiecare zi, concentrându-se doar asupra lucrurilor care nu funcționează în viața lor. Acești oameni uită de absolut orice dar cu care au fost binecuvantați.
Concluzie
Acceptați persoanele pentru ceea ce sunt (fiecare om are valoarea sa) iar pentru ceea ce fac, oferiți-le mereu feedback pozitiv de apreciere.
Amintiți-vă că atunci când îi apreciați pe alții voi vă ridicați spiritual. Deși s-ar părea că celalalt are parte de recunoștința noastră, în fapt, noi suntem adevărații beneficiari.
Recunoștinta nu este un sentiment complicat. Este ceva ce putem face cu toții.
Nu suntem recunoscători atât de des pentru ca uităm, ne concentrăm doar pe „lucrurile rele” ce se petrec în viețile noastre sau luăm lucrurile minunate ca venind de la sine.
Deci, e bine să ne schimbăm viața. Dacă o să păstrăm mereu în conștiinta noastră sentimentul de recunoștință atunci fiecare zi va deveni una de bucurie și de încântare.
Acestea sunt doar câteva exemple. Dacă vă gândiţi bine, veţi găsi multe alte moduri de a vă mulţumi semenii şi de a arăta apreciere.
Comenteaza