Ce este spiritualitatea?
Spiritualitatea nu este religie. Putem avea religie fara spiritualitate, iar spiritualitatea poate sa ne ofere un sentiment al sacrului, care este punctul comun pentru multe religii si totusi nu este obligatoriu sa fie exprimata prin oricare dintre acestea. Dar pentru cei mai multi oameni, ideea de religie a devenit un cumul de ritualuri legate de eticheta, fundamentalism sau chiar dogma, iar prezenta spiritualitatii se simte din ce in ce mai putin sau chiar deloc. Totusi, sensul etimologic al religiei este regasirea sau reconectarea cu divinitatea sau cu universul, sugerand o legatura intre suflet si divin. Deci scopul spiritualitatii este tocmai acela de-a forma, regasi sau deschide aceasta legatura a omului, a fiintei cu universul, cu sacrul.
Adevaratul scop al spiritualitătii
Spiritualitatea incepe cu intelegerea. Uneori poate parea ca apare brusc dar de cele mai multe ori se iveste treptat, dar nu momentul aparitiei este important ci adancimea la care experimentam spiritualitatea si modul in care reusim sa aplicam ce-am inteles in vietile noastre. Cele trei concepte importante care stau la baza întelegerii spirituale sunt:
1. Intelegerea fiintei noastre si modul in care ne raportam la tot ce ne inconjoara.
2. Intelegerea divinitatii sau a Fiintei Supreme si relatia noastra cu aceasta.
3. Intelegerea legilor cauzei si efectului sau karma.
Spiritualitatea nu poate fi separata de stilul nostru de viata. Spiritualitatea este energia non-materiale, care de fapt intareste si guverneaza viata noastra si fiecare actiune, fiecare decizie pe care o luam. Pentru unii, spiritualitatea inseamna renuntarea la lume si izolarea undeva in munti, departe de civilizatie si oameni sau pur si simplu acceptarea anumitor convingeri religioase, in scopul de a fi spiritual, dar ceva lipseste in intelegerea noastra despre ce inseamna de fapt spiritualitatea.
Asa cum exista legi care guverneaza materia, la fel exista legile spirituale. Legea karmei, legea spirituala a cauzei si efectului, ne intareaste hotararea de-a ne asuma deciziile si faptele, ne ajuta sa acceptam pe propria raspundere modul in care ne comportam si consecintele actiunilor noastre.
Intelegerea sufletului si a Fiintei Supreme sunt, de asemenea, foarte importante si usor aplicabile in vietile noastre, in fiecare dintre zecile de decizii pe care le luam zilnic. Aceste cunostinte ne par complicate la inceput dar dupa ce le intelegem, dupa ce le studiem si experientam in practica, in viata de zi cu zi, ajungem sa obtinem rezultatele dorite: echilibru si stabilitate si sensul dezvoltarii adevaratului nostru potential interior.
Comenteaza