sunatoare

Sunatoarea sau iarba sufletului, cum mai este ea numita din cauza proprietatilor de a alunga tristetea si melancolia care apar odata cu venirea toamnei, este o planta perena care creste spontan in toate zonele tarii noastre. Poate atinge inaltimea de 1 m dar de obicei ajunge la 40 – 50 cm. Din cauza florilor galbene si a frunzelor cu puncte rosiatice este o planta inconfundabila.

Sunatoarea sau Hypericum perforatum face parte din familia Hyperycaceae si mai poarta denumirile populare de pojarnita, drobisor sau falcatea. Perioada in care planta infloreste tine din iunie pana in septembrie. Partile utilizate in fitoterapie sunt florile, care se pot usca in locuri umbroase si bine aeriste. Dupa ce au fost uscate se pot depozita in saculeti de panza sau de hartie in locuri uscate si intunecoase.

Substantele active sunt derivatii antracenici ( hipericina si pseudohipericina ), ulei volatil, flavonozide, acid cefeic, acid clorogenic si tanin.

Preparate din sunatoare

Extractul de sunatoare

Acest preparat se obtine din tinctura partilor aeriene ale sunatoarei dupa evaporarea completa a alcoolului. Extractul obtinut este de cateva zeci de ori mai bogat in principii active decat pulberea sau tinctura de sunatoare, fiind produsul cel mai concentrat obtinut din sunatoare in vederea tratamentelor. Un alt plus al acestei substante este ca ea se asimileaza in proportie de 100 % de catre organism si nu doar 15 – 25 % cum este cazul pulberii de sunatoare. Extractul se foloseste in mai multe afectiuni ale organismului uman si se dozeaza in functie de afectiunea existenta.

  1. Pulberea de sunatoare

Se obtine prin macinarea fina cu rasnita electrica a tulpinilor uscate de sunatoare. Produsul obtinut se cerne printr-o sita fina cum ar fi cea de faina de grau. Depozitarea se face in recipiente de sticla bine inchise in locuri racoroase si intunecoase timp de maximum 15 zile deoarece dupa aceasta perioada se oxideaza substantele active. De obicei administrarea se face de 4 ori pe zi cate o lingurita rasa, pe nemancate la orele 7, 13, 19, 22

  1. Infuzia combinata de sunatoare

Se pun 4 linguri de sunatoare maruntita in 500 ml de apa la macerat timp de 8 – 10 ore, dupa care se filtreaza. Lichidul obtinut se pune deoparte iar planta ramasa se pune la fiert in alte 500 ml de apa timp de 5 minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. La sfarsit cele doua preparate lichide obtinute se amesteca si se obtine in jur de 1 litru de infuzie combinata de sunatoare care este indicata pentru uzul intern, de obicei cate 1 – 2 cani pe zi.

  1. Uleiul de sunatoare

Pentru acest preparat avem nevoie de jumatate de litru de ulei de masline, samburi de strugure sau susan, in care se pun 10 linguri de flori de sunatoare uscate si maruntita dar nu foarte fin. Acest amestec trebuie lasat la macerat vreme de 14 zile la soare, dupa care se filtreaza si se depoziteaza in recipiente de sticla inchise la culoare, care pot fi pastrate in locuri racoroase si intunecoase.

Sunatoarea este o planta cu o foarte mare importanta in medicina alternativa deoarece are proprietatea de a trata si a preveni foarte multe boli, pe care le voi prezenta in urmatorul articol.