sunatoarea

In ultima parte a prezentarii acestei plante cu actiuni miraculoase in medicina alternativa, voi arata aplicatiile externe ale produselor obtinute din sunatoare, reactii adverse care pot aparea in anumite cazuri si precautiile si contraindicatiile, acolo unde este cazul.

 

Aplicatii externe

  1. Arsuri cu gravitate medie si mica

In primul rand trebuie curatita rana cu un tampon imbibat in tinctura de sunatoare. Dupa uscarea pielii in urma tamponarii se pune ulei de sunatoare fara a face economie. Tratamentul se repeta de 2 -3 pe zi. Timp de 24 de ore dupa folosirea acestui tratament, pielea care a fost tratata cu ulei si tinctura de sunatoare nu trebuie sa fie expusa razelor solare.

  1. Vanatai

Compresa cu tinctura de sunatoare va vindeca leziunea mult mai repede, senzatia dureroasa va fi diminuata si zona afectata va fi putin evidenta pana la vindecare.

  1. Rana deschisa

Rana trebuie spalata cu tinctura de sunatoare, dupa care este lasata la aer pentru a se cicatriza mai repede. Se fac 2 – 3 astfel de procedee pe zi. Pe langa faptul ca rana se vindeca mai repede, durerea este mult diminuata si se previne infectia.

  1. Dermatita atopica

In cazul acestei afectiuni trebuie aplicat ulei de sunatoare pana la vindecarea completa.

Reactii adverse

Fiind o planta foarte utilizata in fitoterapie, efectele ei adverse sunt foarte cunoscute, dar sunt in proportie de doar 5 % fata de 31 % in cazul medicatiilor alopate si oricum aceste reactii nu au o importanta prea mare. Poate aparea fotosensibilitatea atat la nivelul ochilor cat si al pielii, uscarea gurii, ameteli temporare, eruptii si mancarimi temporare ale pielii.

 

Precautii si contraindicatii

Este contraindicata pentru persoanele care folosesc medicatie de sinteza impotriva HIV, impotriva depresiei, a anxietatii, a insomniei si a epilepsiei. Exista posibilitatea ca anumite persoane sa fie alergice la sunatoare. Pentru a evita eruptiile cutanate, durerile gastro-intestinale sau o senzatie de jena la nivel gastro-intestinal, incepeti un tratament cu o doza redusa la a zecea parte pentru a vedea daca aveti sau nu alergie la aceasta planta.

Un tratament dureaza de la una la trei luni de zile dupa care trebuie neaparat facuta o pauza care poate sa aiba intre 2 si 4 saptamani. Dupa aceasta pauza tratamentul se poate relua, dar respectati pauza dupa fiecare cura. In cazul in care continuati un tratament fara a lua o pauza atunci cand trebuie, apar surprize neplacute cum ar fi: nevralgii, tulburari de somn, iritatii ale tegumentelor etc.

 

Extractul de sunatoare si actiunea lui antidepresiva

In urma cercetarilor, substantele acestei plante determina scoarta cerebrala sa eliberezi anumiti neurotransmitatori care au proprietatea de a induce stari emotionale pozitive cum ar fi tonusul, entuziasmul si optimismul. In acelasi timp inhiba prin anumite mecanisme neurlogice, care nu sunt pe deplin cunoscute, sentimentele ce tin de pesimism, tristete sau vinovatie. Dozajul zilnic de extract de sunatoare in astfel de cazuri este de 600 – 1200 mg si trebuie administrat in trei etape, pentru o perioada de timp de 4 – 6 saptamani, dupa care se face o pauza de 14 zile. Dupa pauza tratamentul se poate relua.