Acestor bobite de apa pura care apar dimineata pe vegetatie le-au fost atribuite din timpuri stravechi puteri magice. Legendele spun ca apar in urma jocului zanelor din sudoarea lor sau ca se formeaza ca sa le satisfaca setea gnomilor care trudesc toata noaptea in adancurile pamantului. Si in mitologia romaneasca roua are puteri tamaduitoare si magice. Spalatul cu roua insotit de anumite descantece in anumite zile din an e unul dintre exemple. Tavalitul prin roua proaspata a diminetii in zilele de Sanziene sau Sf. Gheorghe este o credinta romaneasca care fereste de orice fel de boala, deochi sau ispite si in plus curata de pacatele anului ce a trecut.
Paracelsus, medic si alchimist din perioada evului mediu, vindeca orice boala cu roua adunata de pe flori pe care o administra pe cale interna bolnavului. El culegea roua doar in anumite momente calculate astrologic si doar de pe anumite plante cu proprietati in fitoterapie. Se spune ca metodele lui de trata cu roua nu au dat gres niciodata.
In zilele noastre studiul facut asupra apei provenite din roua au demonstrat ca intr-adevar aceasta apa are proprietati deosebite si ca daca acest lichid ar putea fi conservat, s-ar putea realiza adevarate elixiruri.
Plimbatul prin roua are rol de vitalizare, inviorare si calire a organismului uman. Este o metoda foarte usoara in care nu trebuie facut altceva decat ales un loc in care sa nu existe obiecte care sa poata accidenta talpa piciorului, dupa care urmeaza o plimbare, descult, cu picioarele prin vegetatia plina de roua. Apoi ne luam incaltamintea, fara sa ne stergem pe picioare, si continuam plimbarea in ritm mai alert pentru a ne pune sangele in miscare si a ne incalzi. La inceput aceste plimbari vor dura intre 2 si 5 minute, dar treptat putem sa facem si plimbari mai lungi. Timpul cel mai propice pentru acest tratament este atunci cand se ingana ziua cu noaptea, inainte de rasaritul soarelui. Rezultatele obtinute in urma acestui ritual sunt: rezistenta la frig, la bolile infectioase ale rinichilor, ale vezicii urinare si ale aparatului genital. In afara de aceste probleme pe care le rezolva plimbarea prin vegetatia umezita de roua, mai apare si o liniste interioara si o stare de bine care parca sterge cu buretele toate problemele cauzate de stres. Alte boli care pot fi vindecate sau ameliorate prin aceasta metoda sunt: afectiuni urinare, afectiuni renale cronice, probleme legate de circulatia la nivelul membrelor inferioare, dermatoze cronice infectioase ale labei piciorului, sensbilitatea la infectii pulmonare si bronsite, astenie, obezitate, surmenaj psihic, nevroze etc.
Spalatul mainilor si al fetei cu apa provenita din roua cu putin inainte de rasaritul soarelui este o alta metoda care are proprietati terapeutice si care este folosita in unele sate din tara noastra in dimineata zilei de Sfantul Gheorghe. Pentru aceasta metoda trebuie gasita o vegetatie curata prin care se trec mainile si se spala dupa care se spala fata si gatul. Dupa spalare apa trebuie lasata sa se usuce singura de pe piele. In urma acestui procedeu se pare ca se pot vindeca o multime de boli, mai ales de piele:
1. In urma spalarii fetei, cefei si fruntii cu apa provenita de la roua, timp de trei zile, se rezolva problema durerilor de cap de orice natura ar fi ele.
2. Daca aveti proble cu ochii, obosesc prea repede sau lacrimeaza des, trebuie sa va spalati pleoapele cu roua dupa care sa priviti timp de 15 minute o apa domoala sau plutirea norilor.
3. Bolile de piele si bubele dispar daca sunt tratate cu apa din roua. In mitologia romaneasca se spune ca acest lucru trebuie facut in zi de sec ( post ), ca sa sece bubele. Tot in traditia romaneasca mai exista si un descantec care insoteste acest ritual: “Cum trece roua de soare\ Si spuma de mare\ Asa sa treaca raul de pe mine”.
Rostogolitul prin iarba plina de roua este o alta metoda care este intalnita in toate colturile lumii. Aceasta metoda a fost preluata, probabil, de la animale care se stie ca au acest obicei. Pentru inceput acest procedeu este indicat sa nu depaseasca 2 – 3 minute si sa nu se depaseasca niciodata 5 minute. Dupa aceasta tavalire va imbracati cu haine obtinute din fibre naturale fara a va sterge si veti face miscari de gimnastica pentru incalzire. Aceasta metoda este una de inviorare si dinamizare foarte eficienta, dar principalul scop pentru care este indicata sunt bolile de piele severe. Iata cateva dintre bolie care se pot trata in acest fel: Psoriazis, epiteliom in faza incipienta, alergii ( atentie sa nu existe plante la care sunteti alergici in iarba), dermatoze, sciatica, lombosciatica, afectiuni renale, afectiuni urinare, reumatism cronic, dureri musculare, tulburari ale sistemului nervos, astenie fizica si psihica, sedentarism, dereglari ale apetitului etc.
Desigur vor fi o multime de sceptici care vor spune ca aceste metode sunt doar simple povesti si ca nimic nu este real. Eu cred ca nu este asa si sunt convins ca daca s-ar face un studiu amanuntit aspra acestor picaturi efemere care apar in anumite dimineti pe vegetatie, s-ar gasi inca multe alte aplicatii in diferite tratamente care tin de medicina alternativa.
Comenteaza