Transfagarasan

Un alt punct de mare insemnatate turistica ce poate fi parcurs si vizitat prin agentia ECOtravel, care va pune la dispozitie in acelasi timp si o serie de tratamente cu bioenergie, este Transfagarasanul.

Scurt istoric

Transfagarasanul sau DN 7C este una dintre cele mai mari opere ingineresti, la vremea sa, realizate in Europa. Soseaua porneste din comuna Bascov – Judetul Arges, parcurge crestele Carpatilor spre nord si se termina in apropierea localitatii Cartisoara din judetul Sibiu. Construirea acestui drum spectaculos este opera regimului comunist care a fost la conducerea tarii noastre pana in decembrie 1989. Lucrarile la acest proiect au inceput in anul 1971 si inaugurarea lui a avut loc in anul 1974. Asfaltarea completa a drumului a fost realizata, insa, in anul 1980. La realizarea lui au muncit neintrerupt, indiferent de conditiile meteo peste 3000 de militari in termen si au fost folosite peste 6 tone de dinamita. Oficial numarul de oameni care au murit la aceasta constructie este de 40, dar se pare ca adevaratul numar este de cateva sute.

Turismul pe Transfagarasan

Drumul a devenit repede un obiectiv turistic important atat in tara noastra cat si in intreaga Europa din cauza peisajelor spectaculoase, a serpentinelor numeroase si a multor zone cu interes turistic ridicat care se afla in apropierea acestei sosele. Altitudinea maxima la care ajunge acest drum este de 2042, fiind al doilea din punct de vedere al altitudinii dupa Transalpina.

Transfagarasanul este legatura dintre Muntenia si Ardeal, are o lungime de 92 de kilometrii si pe parcursul lui se intalnesc 27 de viaducturi – poduri si un tunel de 887 m care este cel mai lung din Romania. In timpul iernii acest drum este inchis din cauza problemelor pe care le poate ridica zapada abundenta.

Cascada Balea

Accesul spre aceasta minunatie a naturi se face cu masina pana la Cabana Balea Cascada, de unde mai trebuie mers o ora pe jos. Cascada are 60 de metrii de cadere in trepte si este situata la altitudinea de 1200 m intre varfurile Moldoveanu si Negoiu.

Lacul Balea

Lacul Balea este punctul de maxima altitudine la care urca Transfagarasanul. Este un lac glaciar format intr-o depresiune inconjurata de masive muntoase la altitudinea de 2040 m, are o lungime de 360 m, ocupa o arie de cca 4,6 hectare si adancimea maxima este de 11 m. In preajma lacului se afla mai multe cabane, dintre care cea mai veche dateaza din anul 1904. Iarna accesul se face cu telecabina de la Cabana Balea Cascada din cauza drumului care devine nepracticabil. Din anul 2006 in fiecare iarna se construieste un hotel de gheata pentru doritorii de senzatii tari. Este unul dintre putinele hoteluri de acest fel din intreaga Europa.

Lacul de acumulare Vidraru

Barajul care formeaza lacul este cel mai inalt baraj, 166 m,  din Romania si de pe el se poate practica bugee-jumping. La inaugurarea lui in anul 1966 era al cincilea baraj in forma de arc din Europa si al noualea din lume.

Cetatea Poienari

In prezent aceasta cetate, fosta resedinta a lui Vlad Tepes, este o ruina. Ea a servit ca fortareata impotriva atacurilor turcilor. Urcusul pana la ea este destul de anevoios si necesita putina conditie fizica deoarece trebuie urcate 1480 de trepte, dar peisajele ce desfata privirea merita acest lu