Utilizare in scop fitoterapeutic
1. Uz intern
Afectiunile cerebrale si cardiovasculare:
– previne trombozele din cauza proprietati de a scadea tendinta de coagulare a sangelui;
– creste nivelul oxigenarii tesuturilor cerebrale;
– are rol in prevenirea atacului cardiac si a accidentelor vasculare cerebrale.
Afectiunile sistemului nervos si ale persoanelor cu varsta inaintata:
– prezinta efecte neurotropice;
– are proprietatea de a mari si imbunatati capacitatile de concentrare si a memoriei atat la persoanele tinere cat si la cele cu varsta inaintata sau a celor care sufera de Alzheimer sau alt fel de forme de dementa;
– este bun in cazul ametelior, vertij, migrene, cefalee, insomnie, anxietate si depresii psihice;
– imbunatateste tonusul general;
– diminueaza efectele procesului de imbatrinire si senilitate si contribuie la cresterea duratei de viata.
Alte afectiuni:
– ajuta la tratamentul astmului bronsic si in cazul congestei pulmonare;
– are efect in cresterea acuitatii vizuale;
– reduce evolutia retinopatiei diabetice;
– are efecte antiimflamatorii, antispastice, antifungice;
– este foarte indicat celor aflati in convalescenta, avand rol regenerator.
Preparate obtinute din frunze de Ginko Biloba
Spre deosebire de marea majoritate a plantelor medicinale, frunzele de Ginko Biloba trebuie pastrate intregi si nu maruntite sau taiate, pana la prepararea lor sub forma de ceaiuri, tincturi, vinuri etc. Prin maruntirea frunzelor celulele din frunza sunt deteriorate si acest lucru face ca oxidarea principiilor active sa se produca mult mai repede.
1. Infuzia
Pentru a realiza infuzie de Ginko Biloba avem nevoie de 2 linguri de planta proaspat macinata in bucati mai mari care se lasa la infuzat timp de jumatate de ora, in 250 ml de apa fiarta, dupa care se strecoara. Administrarea se face de doua ori pe zi, cate o cana, cu 30 de minute inainte de micul dejun si inainte de masa de pranz. O astfel de cura trebuie sa dureze 3 luni.
2. Decoctul
Pentru producerea decoctului de Ginko Biloba avem nevie de 4 linguri de planta uscata si proapsat maruntita care se fierbe la foc mic timp de jumatate de ora in jumatate de litru de apa. Recipientul in care se face decoctul trebuie sa fie de inox sau emailat. La final trebuie completata apa pierduta prin evaporare. Filtrarea solutiei obtinute se face cand este fierbinte, prin tifon sau vata medicinala.
3. Tinctura
Este nevoiede 20 de grame de planta uscata si proaspat macinata groscior care se pune la macerat in 100 ml de alcool alimentar timp de 10 zile si se agita de 3-4 ori pe zi. Dupa 10 zile se strecoara prin tifon si se lasa la decantat in frigider timp de 6 zile pentru a se limpezi. Se toarna partea limpede in alt recipient si se pastreaza in flacoane de sticla sau plastic cu dop picurator. In cazul in care se observa ca s-au adunat depuneri pe fundul flaconului se agita inainte de utilizare. Administrarea se face astfel: 30 de picaturi luate de trei ori pe zi pentru adulti si 10 picaturi de trei ori pe zi diluate in apa sau suc natural, tot de trei ori pe zi pentru copii.
4. Preparate obtinute din tinctura
– tinctura de Ginko Biloba combinata in parti egale cu tinctura de Paducel este benefica in cazul afectiunilor cardiace si a celor de tulburari circulatorii la nivel cerebral;
– tinctura de Ginko Biloba combinata cu cea de Saschiu (vincae minoris) se foloseste in cazul insuficientei circulatorii la nivel cerebral si periferic;
– in cazul atrofiei sistemului nervos central, al bolilor degenerative sau a lipsei de concentrare se recomanda combinatia intre Ginko Biloba, Saschiu, Ginseng si Rozmarin;
– tinctura de Castan, de Ginko Biloba si de Saschiu, combinate sunt utile in cazul bolilor venoase;
– starile de neliniste si agitatie provenite in urma slerozei cerebrale pot fi tratate cu tinctura de Ginko Biloba combinata cu tinctura de Lavanda;
5. Vinul din Ginko Biloba
Pentru a prepara acest produs avem nevoie de 100 de grame de planta uscata, proaspata maruntita groscior care se lasa la macerat intr-un litru de vin alb timp de o luna in care se agita de 3 ori pe zi. Dupa o luna vinul se strecoara si se pune la pastrat in recipiente de 200 sau 250 ml.
Comenteaza