fitoterapie-leurda

Ceai cu actiune de combatere a infectiilor fungice

Leurda este cunoscuta ca fiind una dintre plantele care are un puternic rol antimicotic si isi face efectul impotriva infectiilor fungice, mai ales daca este folosit la primele semne ale aparitiei acestor afectiuni. Ceaiul se prepara din doua lingurite de leurda macinata marunt, o lingurita de menta si un varf de cutit de cimbru. Peste acest amestec de plante se adauga 250 ml de apa fierbinte si se lasa la infuzat 15 minute, dupa care se strecoara si poate fi consumat. Pentru profilaxie se consuma o cana de ceai pe stomacul gol in fiecare dimineata si ca adjuvant in tratarea infeciilor este recomandat sa se consume de trei ori pe zi cate o cana, inainte de fiecare masa.

Tinctura de leurda

Este substanta care poate conserva proprietatile fitoterapeutice ale leurdei pentru mai mult timp si din aceasta cauza este preparatul care poate fi folosit pe tot parcursul anului pentru tratarea diferitelor afectiuni.

Mod de preparare: Intr-un recipient cu filet care se inchide ermetic se pun 20 grame de frunza de leurda tocate marunt, peste care se adauga 100 ml de alcool alimentar de 70 de grade. Preparatul se lasa in acest fel la macerat timp de zece zile in care se agita de 3 – 4 ori pe zi. Dupa aceasta perioada se strecoara si se pune in frigider la decantat 6 zile. La sfarsit se decanteaza din nou si tinctura astfel obtinuta se toarna in sticlute inchise la culoare.

Doza recomandata consta in 25 – 30 de picaturi diluate in apa, de trei ori pe zi inaintea fiecarei mese. Cura trebuie tinute timp de 3 saptamani, dupa care se reincepe in cazul in care este nevoie la 7 zile de pauza.

Tinctura de leurda este recomandata in cazul hipertensinii arteriale si a formarii chegurilor de sange si a migrarii lor prin artere. O cura tinuta timp de 21 de zile mareste nivelul colesterolului bun, reduce nivelul tricliceridelor  si intareste sistemul imunitar in mod special impotriva agresiunii agentilor bacterieni. In cazul in care tratamentul cu tinctura de leurda este administrat cu regularitate, contribuie la functionarea sistemului digestiv si ajuta in vindecarea bolilor care afecteaza aparatul respirator (gripa, bronsita, traheita).

Uleiul de leurda

Se obtine din 50 de grame de frunze proaspete, maruntite bine si 100 ml de ulei de masline. Planta maruntita trebuie pusa intr-un vas emailat peste care se toarna uleiul. Uleiul de masline combinat cu leurda se fierbe pe baie de apa timp de trei ore la foc mic, timp in care trebuie sa fim atenti sa completam apa care se evapora din vasul aflat in contact direct flacara aragazului. Dupa aceasta preparare termica se lasa la racit si se strrecoara printr-o bucata de tifon care se preseaza foarte bine pentru a se recupera cat mai mult ulei. Substanta obtinuta se pastreaza in sticlute mici si inchise la culoare.

Acest preparat este folosit in general pentru uz extern in tratarea afectiunilor cronice ale pielii, din cauza proprietatilor antimicotice si antibiotice pe care le are.