Site icon

Acupunctura

acupunctura

 

 

Acupunctura este o ramura antica a medicinei chinezesti ce consta in inserarea la nivelul pielii, in puncte specifice, a unor ace speciale cu scopul obtinerii de efecte terapeutice, unul dintre aspectele cele mai importante fiind acela ca acul in sine creeaza efectele dorite fara ajutorul factorilor externi precum medicatia

Acupunctura este folosita pentru a stimula vindecarea naturala, pentru a imbunatati tonusul psihic si energetic, pentru a calma durerea si pentru a reda functionalitatea ariilor corpului atinse de anumite afectiuni. Este o metoda sigura ce nu implica riscuri asupra pacientilor si este deseori folosita cu succes ca alternativa la medicamente sau la operatii chirurgicale, in multe cazuri chiar si atunci cand biomedicina nu a reusit sa aduca rezultate.

Acele folosite in acupunctura pot fi descrise ca fiind filiforme, solide, fabricate de obicei din otel inoxidabil dar si din aur sau argint si pot varia in lungime intre 13-70 si chiar 150 de milimetri. Acele trebuie sa fie subtiri si flexibile iar varful acestora foarte ascutit. Diferenta dintre acele de acupunctura si cele folosite la o seringa hipodermica este reprezentata de faptul ca acele de acupunctura nu au margini taioase si nu cauzeaza taierea si vatamarea tesuturilor. Modul in care acele de acupunctura sunt construite le dau proprietatea de a aluneca printre tesuturi fara a produce leziuni, fara sangerari si fara a afecta tesuturile de sub piele.

Punctele de acupunctura sunt puncte de pe suprafata dermei care au o rezistenta scazuta la trecerea energiei elctrice fata de rezistenta electrica a tesutul inconjurator. Aceste puncte fac parte dintr-o retea de acupuncte ce a fost descoperita, cartografiata si descrisa in detaliu de terapeutii chinezi de-a lungul secolelor. Cele mai multe din aceste puncte se afla de-a lungul meridianelor sau a canalelor care conduc energia Qi in tot corpul. Acupunctele pot fi gasite atat prin descrierea locatiilor si a zonelor specifice in care acestea se gasesc ori prin metode clasice de calcul a meridianelor (ex. locul unde degetul mijlociu atinge coapsa in pozitia de drepti).

Atunci cand un ac este corect plasat apar des senzatii slabe de disconfort, de greutate sau de usoara durere, senzatii care sunt considerate de anumiti terapeuti ca fiind foarte importante in functionarea acupuncturii. Cercetari recente efectuate cu ajutorul dispozitivelor de imagine cu rezonanta magnetica arata ca exista diferente in raspunsul creierului la aplicarea acelor atunci cand exista sa nu senzatie Qi.

Acele vor fi lasate in pozitie pentru o perioada de 15-30 de minute iar terapeutul le va ajusta pentru a ridica sau scadea curgerea energiei Qi. Ajustarile constau in ridicarea, indoirea sau rotirea acelor.

Printre tehnicile inrudite cu acupunctura se pot mentiona electro-acupunctura, moxibustia, acupunctura auriculara si acupresiunea.

Exit mobile version