Site icon

Aerul si actiunea lui asupra organismului uman 2

poluarea aerului

Poluarea aerului si efectele asupra sanatatii organismului uman

Poluarea aerului este prezenta atunci cand compozitia aerului este modificata si isi fac simtite prezenta anumite elemente care nu au ce cauta acolo sau se schimba proportiile de substante din compozitia lui. Aceste schimbari pot produce stari de discomfort, pot declansa diferite afectiuni si chiar pot deveni letale.

Principalele surse de poluare a aerului suntem noi, oamenii, care prin actiunile noastre nu facem altceva decat sa schimbam in permanenta calitatea aerului pe care il respiram. Pe langa faptul ca prin arderi de combustibili degajam in aer cantitati imense de CO2, mai taiem si padurile care actioneaza ca un plaman pentru planeta fixand carbonul si eliminand O in atmosfera.

Alt mod de poluare este eliminarea deseurilor toxice a diferitelor industrii in atmosfera. Astfel in aerul pe care noi il respiram ajung o serie de oxizi de fier, de zinc, crom, nichel, cadmiu, sulf, azot, pulberi, hidrocarburi, clor, fluor, diferite gaze, vapori sau aerosoli.

Actiunea pe care o are un aer poluat asupra sanatatii omului si asupra organismului in sine este data de anumiti factori care tin de concentratia substantelor toxice din aer, toxicitatea poluantului si timpul in care omul este nevoit sa respire un aer poluat.

Exista mai multe clasificari ale poluantilor dar cea mai relevanta este cea data de Organizatia Mondiala a Sanatatii care ii clasifica dupa actiunea lor asupra organismului:

– poluanti iritanti: pulberi, oxizi de S, oxizi de N, substante oxidante

– poluanti alergizanti (care pot fi si naturali), sunt mai ales organici dar exista si anorganici: polen, puf, par etc

– poluanti asfixianti: oxidul de carbon, acidul cianhidric, amoniacul

– poluanti toxici: plumbul, cadmiul, fluorul

– poluanti cancerigeni; hidrocarburi policiclice aromate, nitrozaminele, cromul, nichelul, cadmiul

– poluanti infectanti: bacteriile si virusurile.

Pe plan mondial s-a ajuns la concluzia ca referitor la calitatea aerului existenta in prezent, ar trebui sa ne facem griji deoarece este cea mai proasta de cand exista omul pe pamant si continua sa devina din ce in ce mai proasta.  Sunt niste semnale de alarma pe care, din pacate, nimeni nu le baga in seama si continuam sa poluam din ce in ce mai mult. Pe langa aceasta mai si taiem padurile, singurul aliat pe care il avem impotriva poluarii. Calitatea aerului influenteaza viata pe Terra, si doar a omului ci si a tuturor animalelor care sufera atunci cand aerul este poluat.

Sper din tot sufletul ca omul sa isi dea seama la un moment dat ca nu face altceva decat “isi taie craca de sub picioare”, si va lua masuri pentru a preveni si combate poluarea excesiva a mediului inconjurator. In aceiasi situatie cu aerul sunt si apa si pamantul care mustesc de substante toxice.

 

Exit mobile version