alimentatia

O viata sanatoasa si armonioasa este data de valoarea nutritiva a alimentelor. Nu este suficient sa cunoastem doar varietatea de alimente pe care o consumam, este necesar sa cunoastem si valoarea nutritiva a alimentelor pentru a putea sa ne facem un regim alimentar care sa satisfaca toate cerintele organismului. Niciun aliment nu contine toate substantele de care are nevoie organismul uman pentru buna functionare a lui, asa ca suntem nevoiti sa folosim un mix de alimente. In functie de provenienta si valoare nutritiva a alimentelor, acestea au fost impartite in 8 categorii:

– lactatele si branzeturile;

– pestele, carnea si preparatele din carne;

– ouale;

– fructe si legume;

– cerealele, produsele din cereale si leguminoasele uscate;

– zaharul si derivatii lui;

– grasimile alimentare;

– bauturile nealcoolice si bauturile alcoolice.

Prin alegerea corecta a alimentelor din cele opt categorii se poate asigura necesarul optim de factori nutrutivi de care are nevoie corpul uman. O mare atentie trebuie acordata alimentelor care provin din industria alimentara in care se pot gasi o multime de substante care pot avea actiuni negative asupra organismului. Din aceasta cauza este ideal sa consumam alimente provenite din gospodarii care cresc animalele si cultiva plantele cat mai ecologic cu putinta.

1. Lactatele si branzeturile

Unul dintre alimentele cele mai complete de care are nevoie organismul omului este laptele, deoarece in el se gasesc toate substantele de care avem nevoie, in toate etapele vietii, de la stadiul de sugar pana la cel de adult. Laptele se poate consuma sub forma de lapte integral, lapte partial degresat, lapte degresat, lapte concentrat si lapte praf (deshidratat).

Produsele lactate acide sunt obtinute in urma insamantarii laptelui dulce cu bacterii lactice selectionate pentru acest procedeu. Din aceasta grupa fac parte iaurtul, laptele batut, laptelele acidofil si chefirul.

Branzeturile sunt produsele obtinute din inchegarea laptelui. Exista doua procedee de a produce inchegarea: cu ajutorul microorganismelor de fermentatie lactica – obtinandu-se astfel branza proaspata de vaci si inchegarea cu ajutorul cheagului  (labfermentului). Casul obtinut in urma acestui procedeu poate fi consumat proaspat sau se poate supune proceselor de maturare prin sarare, afumare, insamantare cu mucegaiuri. Din zerul obtinut dupa obtinerea branzei se obtine, prin fierbere, urda dulce.

Valoarea nutrtiva

In primul rand trebuie tinut cont ca produsele din aceasta categorie constituie cea mai importanta sursa de calciu, element fara care dezvoltarea omului ar fi practic imposibila. In afara de continutul mare de calciu pe care aceste alimente il detin, laptele si branzeturile favorizeaza absorbtia si fixarea calciului in schelet.

Laptele si produsele obtinute din el mai au in componenta lor si: vitamine hidrosolubile din complexul B (B1, B2, B6, PP, B12), vitamine liposolubile (A si D3), 3, 6 % grasimi emulsionate, lactoza.

Necesarul de lapte este de 0,3 – 0.5 l/zi pentru adolescenti, 0.5 – 0.6 l/zi pentru femeile gravide si pentru persoanele care lucreaza in medii toxice si 0,2 – 0,3 l/zi pentru adulti. Necesarul de branzeturi este undeva intre 20 – 60 de grame pe zi.