4. Fructele si legumele
Din aceasta categorie fac parte toate alimentele de origine vegetala. Acestea pot fi consumate in stare proaspata sau conservate dupa diverse retete ( muraturi, dulceturi, compoturi, congelate, deshidratate etc ). Aceste alimente sunt de mai multe feluri in functie de partile pe care le folosim in alimentatie: radacinoase ( morcovi, telina, patrunjel etc), tuberculoase ( cartofi ), bulboase ( ceapa, usturoi ), frunze ( varza, salata verde, spanac), fructe cu samburi tari (piersici, caise, prune etc), fructe bace ( zmeura, mure capsuni ) si citrice ( lamai, portocale).
Valoarea nutritiva
Cea mai mare valoare a lor din punct de vedere nutritiv este data de continutul ridicat in vitamine, minerale si glucide. De exemplu 90 – 95 % din cantitatea de vitamina C de care nevoie organismul uman este data de aceasta grupa de alimente.
Alt aspect care trebuie amintit este valoarea terapeutica a acestor alimente. Majoritatea fructelor si legumelor pe care le consumam au valoarea fitoterapeutica ridicata, din aceasta cauza fiind indicat consumul acestora in cantitati cat mai mari.
Din cauza valorii calorice extrem de mici aceste alimente sunt indicate in curele dietetice.
5. Cerealele, produsele din cereale si leguminoasele uscate
Cerealele in alimentatia omului sunt reprezentate de plantele paioase (grau, orez, porumb etc) si din produsele alimentare realizate din aceste plante ( paine, biscuiti, fulgi ). Cerealele inegrale au in componenta lor fibre insolubile cu efect antioxidant si antiimflamator care au rol in acceleratia tranzitului intestinal si previn constipatia. Aceste proprietati ale cerealelor dimuneaza riscul aparitiei cancerului de colon si rect din cauza ca substantele cancerigene au timp mai putin de a se fixa in organism. De asemenea amidonul din cereala se degradeaza sub actiunea florei intestinale si elimina acizi grasi volatili care au ca efect credeterea aciditatii mediului, astfel impiedecand inmultirea celulelor tumorale.
Fibrele insolubile au si un efect negativ: reducerea gradului de absorbtie al anumitor minerale (Ca, Fe, Zn), dar la un procent mic – intre 2-10 %.
Din cauza continutului de fitosteroli ( estrogeni vegetali care mimeaza activitatea estrogenilor umani), cerealele au rol in prevenirea aparitiei cancerului de san.
Valoarea nutritiva
In medie intr-un bob de cereale se gasesc:
– 12 % proteine (albumine, globuline, prolamine, gluteline etc) cu o valoare biologica mai mica decat la proteinile de origine animala din cauza ca le lipsesc partial unii dintre aminoacizii esentiali ( lizina, triptofan, treonina si metionina);
– 75 % carbohidrati (glucide) care sunt reprezentati prin amidon. Cerealele au un aport caloric destul de ridicat: cca 250 cal / 100 g, motiv pentru care trebuie consumate cu moderatie;
– 2 % grasimi (lipide) care sunt concentrate in germenele bobului si in tarate;
– vitaminele complexului B
– minerale: K, P, Mg, Ca, cu precadere in invelisul exterior al boabelor.
Prin procesul de prelucrare al cerealelor se pierd foarte multe substante care au rol in nutritie si in fitoterapie.
Leguminoasele sunt plantele care fac parte din familia Leguminoaseae (mazare, fasole) si in principiu au aceleasi particularitati nutritive ca si cerealele.
Comenteaza