Printre metodele de tratament folosite de orice bioenergoterapeut, se numara si fitoterapia, iar in cadrul acesteia o mare importanta o au plantele medicinale destinate ceaiurilor. Nu este o noutate, chiar din contra, aceasta metoda este cunoscuta de multe mii de ani (cel putin 5 milenii) in toate culturile de pe planeta. Chiar si medicina traditionalista se foloseste de plantele medicinale, folosindu-se de produsii sintetizati de catre planta pentru a putea face diferite medicamente. In prezent exista o adevarata industrie a cultivarii si comercializarii plantelor medicinale in vederea folosirii lor in scopuri fitofarmaceutice.
Prin bioenergoterapie se trateaza atat spiritul omului cat si corpul fizic. Prin folosirea ceaiurilor in diferite tratamente ne adresam partii fizice a corpului si il ajutam, de fapt planta il ajuta, sa faca fata bolilor. Exista, insa, anumite culturi care din timpuri stravechi au un adevarat ritual al ceaiului prin care nu este tratat doar corpul ci si spiritul omului.
Plantele destinate de a fi folosite pentru ceaiuri produc anumiti alcaloizi, care nu sunt altceva decat niste substante chimice care daca sunt prescrise corect vor avea un efect benefic asupra organismului. Bioenergoterapeutul este cel care va va indruma sa alegeti planta care trebuie pentru afectiune si tot el va va spune cum sa preparati ceaiul si in ce doze trebuie sa il luati. Daca nu sunt respectate sfaturile unui specialist, anumite ceaiuri din planate medicinale pot avea efecte nedorite pentru ca substantele continute de ele, in cantitate prea mare pot avea efecte secundare neplacute sau chiar pot deveni otravuri.
Ceaiurile medicinale pot fi folosite atat pentru combaterea a nenumarate feluri de boli si complicatii ale organismelor umane, cat si pentru a preveni un numar foarte ridicat de afectiuni.
Tara noastra, din cauza conditiilor pedoclimatice si geografice, este una dintre cele mai bogate tari din punct de vedere al florei, din intreaga Europa. Acest lucru nu inseamna ca orice planta medicinala intalnita in cale este buna sa fie folosita pentru un ceai terapeutic. Plantele medicinale care sunt culese in vederea realizarii ceaiului trebuie sa fie neaparat adunate din zone nepoluate sau cat mai putin atinse de poluare, pentru ca astfel in loc de tratament vom obtine exact efectul advers. Plantele, pe langa faptul ca ne trateaza pe noi, daca le folosim in mod corect, trateaza si planeta. Astfel ele se incarca cu toate substantele poluante din sol si aer pentru a le “filtra” de poluanti. Daca vom culege aceste plante aflate in zone puternic poluante, in loc sa ne insanatosim sau sa ne mentinem sanatosi, ne vom imbolnavi mai rau.
Fitoterapia este una dintre ramurile medicinei alternative care poate sa faca fata cu succes multor tratamente ale medicinei traditionaliste. Substantele sintetizate de catre plante, pe care noi le folosim ca substante active in diferite aplicatii, sunt mult mai usor acceptate de catre organismul uman si daca sunt luate cum trebuie nu au niciun efect secundar negativ.