Respiratia este procesul cu care organismul uman absoarbe oxigenul din aer pentru a-l duce catre organe care nu pot functiona in absenta lui. Majoritatea oamenilor respira suficient, nu insa si corect, cum ar trebui pentru buna functionare a tuturor functiilor de care are nevoie omul. La persoanele sanatoase din punct de vedere al sistemului respirator, respiratia se produce in medie de 12 ori pe minut, timp in care aerul este inspirat si expirat prin cele 50 – 80 de milioane de alveole pulmonare.
Tipurile de respiratie
Daca ne imaginam ca plamanii nostrii sunt impartiti in trei parti obtinem pentru fiecare categorie cate un gen de respiratie: respiratia claviculara, respiratia intercostala si respiratia diafragmatica.
Respiratia claviculara este respiratia care se produce doar in varful plamanilor fara a fi realizata si in profunzime. Se realizeaza prin ridicarea claviculelor si umerilor in timpul inspiratiei, restul corpului ramand nemiscat. Este respiratia femeilor gravide si a persoanelor care au o greutate peste cea care ar trebui sa fie. Acest tip de respiratie este cel mai nesanatos si ma superficial dintre toate. Femeile insarcinate trebuie sa tina cont ca o respiratie incompleta nu face bine nici ei si nici copilului pe care il poarta.
Respiratia intercostala este continuarea, daca putem spune asa, a respiratiei claviculare si consta in umplerea cu aer a plamanilor in treimea lor superioara si in partea de mijloc a lor. Se realizeaza prin ridicarea claviculelor si torsului, la fel ca si in respiratia claviculara, si in plus pri ridicarea cutiei toracice si impingerea coastelor in exterior. Majoritatea oamenilor folosesc acest tip de respiratie, care este incompleta, dar cel mai usor de observat este in timpul competitiilor la sportivi.
Respiratia diafragmatica sau pranica este respiratia completa si corecta, care dupa umplerea cu aer a treimilor superioare ale palmanilor, urmeaza si umplerea treimei inferioare. Acest tip de respiratie se produce atunci cand respiratia este incheiata cu extinderea muschilor abdominali frontali si laterali aflati sub cutia toracica pentru a permite diafragmei sa se relaxeze. Acest tip de respiratie are o importanta foarte mare in a mentine organismul in stare perfecta de functionare, sanatos si plin de vitalitate.
Orice bioenergoterapeut va da mare insemnatate respiratiei deoarece prin respiratie corpul omului dobandeste avantaje atat din punct de vedere fiziologic cat si energetic: o functionare mai buna a sistemului de eliminare a reziduurilor organice, o mai buna functionare a sistemului cardiovascular, o diafragma mai supla si mai puternica care are ca rezultat o mai buna functionare a intregului organism si a mintii, o capacitate marita de generare a pranei, eliminarea emotiilor negative si a traumelor si o crestere in marime a cordonului spiritual. Respiratia abdominala, diafragmatica sau pranica mareste imunitatea tuturor sistemelor din organismul uman atat la nivel fiziologic cat si la nivel spiritual. Este unul dintre cele mai usoare procedee de invatat dintre metodele de tratament prin bioenergoterapie si tocmai din aceasta cauza ar trebui sa fie utilizat de cat mai multa lume care isi doresc o viata mai sanatoasa si mai linistita.