Partea I
Constiinta inseamna cunoastere, cu stiinta. Din cele mai vechi timpuri si culturi, filozofii si religii, au vorbit desore trezirea constiintei. Desi toti suntem dotati cu constiinta, constiinta spirituala ramane intr-o stare latenta, asteapta momentul in care o apelam, in unele cazuri aceasta se iveste aparent intamplator.
Poate ca in primul rand trebuie sa ne descoperim propria noastra constiinta pentru a avea capacitatea de-a privi dincolo de propriul sine pentru a descoperi constiinta altora si lumea din jurul nostru. Poate atunci ne vom da seama ca suntem cu totii mult mai asemanatori decat pare, ca in adancul sufletului nostru suntem egali, suntem acelasi.
Poate ca acest nivel de constiinta ne ofera un limbaj unic si unificator care ne conecteaza pe toti, pentru ca intr-un final sa fim toti constienti ca suntem UNU intr-o Constiinta Divina.
Constiinta spirituala este spiritul care mentine si sustine viata, este ceea ce te face puternic si responsabil si doar cu ajutorul ei putem sparge barierele dintre grupurile sociale, credinte, religii si nationalitati. Doar prin constientizare si cresterea neobosita a gradului de constientizare, putem elimina razboiul si restabili valorile umane in lumea de astazi.
Principiile pe care se bazeaza o viata spirituala:
Increderea in sine
Ai incredere in tine! Fara incredere in sine nici un singur obiectiv nu poate fi atins. Indoiala este opusul increderii. Dupa ce-am eliminat indoiala, increderea ii ia locul. Suntem oameni si este in natura noastra sa punem la indoiala tot ceea ce este pozitiv, in schimb niciodata nu ne indoim de cele negative. Daca cineva spune „Te iubesc”, de cele mai multe ori v-a primi in loc de raspuns, o intrebare: „Serios?”., dar la replica „Te urasc”, niciodata nu raspundem cu „Serios?”. Ne indoim de onestitatea cuiva, dar niciodata de lipsa de onestitate. Ne indoim de calitatile noastre, de capacitatea de-a face, dar niciodata nu ne indoim cand spunem ”Nu pot sa…”, ”Nu stiu sa…”. In momentul in care reusim sa depasim aceasta bariera, in momentul in care increderea in sine va invinge indoiala si neincrederea vom incepe sa inregistram progrese.
Nu mai cauta sa dai vina pe altii sau pe tine
Calatoria spre constiinta spirituala este o calatorie spre sine, iar atunci cand incepem sa cautam a cui este vina, ne oprim din drum, cateodata facem cale intoarsa. Pentru ca nimeni nu-i perfect, mai devreme sau mai tarziu, fiecare dintre noi descoperim despre noi insine anumite calitati pe care am prefera sa nu le avem. Dar nu este vina noastra, suntem oameni. Cand incepem sa ne invinovatim, de cele mai multe ori dam vina pe ceilalti pentru ca nu putem suporta pentru o perioada prea lunga de timp ca vina ne apartine si asta duce la frustrari si in cele din urma la ura. Da, nimeni nu-i perfect, dar asta nu inseamna nici ca cineva este vinovat si nici ca asa e bine.
Admira-i pe ceilalti si admíra-te pe tine insuti
Lauda-te si lauda-i pe ceilalti. A-i flata pe ceilalti este un pas inainte spre constiinta spirituala pentru ca este un pas ce ne departeaza de la a cauta vina. Lauda sincera revitalizeaza spiritul, aprecierea celorlalti ne bucura sufletul. Multi considera ca lauda nu este buna si ca este un act egoist, dar acest lucru nu este valabil si pentru lauda sincera. De fapt, ego-ul nostru nu se poate lauda singur si asteapta laude din partea celorlalti. Din acest punct de vedere, orice lauda adusa noua sau celorlalti este o lauda adusa Lui Dumnezeu. Daca ai ochi frumosi, cine i-a facut asa frumosi? Cand admiram si laudam, constiinta noastra se extinde, se umple de bucurie pentru ca vina a fost invinsa, vina este opusul laudei. Adu laude sincere cuiva si vei vedea cum te vei simti.
Sinceritate
Fii sincer in toate aspectele vietii. Nu te amagi si nu-i minti nici pe ceilalti. Cautarea spirituala fara sinceritate este golala si nu aduce nici un beneficiu. Amagirea ne ingreuneaza calatoria prentru ca transforma drumul intr-o mlastina plina de namol iar minciuna ne impovareaza cu greuti. Sinceritatea aduce pace, fericire si bucurie, nu le putem gasi in niciun alt mod.