În timpul somnului, rămân pe locul de odihnă corpul fizic şi corpul eteric, nu însă corpul astral şi Eul omului adormit. În somn, corpul eteric rămâne unit cu corpul fizic şi de aceea funcţiile biologice continuă. Dacă corpul fizic ar rămâne singur, fără corpul eteric, acesta s-ar
descompune. În somn se sting reprezentările, suferinţa şi plăcerea, bucuria şi mâhnirea, facultatea de a exterioriza o viață conştientă, în timpul stării de veghe, imaginile model pentru corpul eteric nu acţionează cu deplină putere, munca de veghe corpul astral şi-o îndeplineşte numai înăuntrul corpului fizic. În somn el acţionează asupra acestuia, dar din afară. După cum, pentru hrănire, corpul fizic are nevoie de lumea exterioară cu care se aseamănă, tot astfel şi corpul astral, pentru a se împrospăta, trebuie să se desprindă de corpul fizic şi eteric pentru a ieşi în lumea spiritelor ca să se hrănească cu fluidele eterice din univers.
Cum ne Rezolvăm Problemele prin Intermediul Somnului și Visului
Durata medie a somnului este de 8,06 ore, intervalul de adormire de 20,87 minute, iar numărul de ore de somn odihnitor pe noapte de 7,14 ore. Durata somnului se corelează semnificativ cu cheltuiala energetică pentru activitatea fizică desfăşurată la serviciu şi pentru activităţi recreaţionale. Calitatea somnului se corelează doar cu cheltuiala energetică provenită prin desfăşurarea unor activităţi recreaţionale.
Corpul fizic ar muri imediat dacă ar fi rupt de mediul ambiant, căci, de fapt, corpul fizic al omului nu este decât o parte a pământului sau a universului fizic. Și corpul astral: dacă nu s-ar despărţi de corpul fizic şi corpul eteric în timpul somnului, nu ar putea ieşi în spaţiu, nu s-ar putea reîmprospăta cu fluidul astral şi astfel omul ar muri. În timpul stării de veghe(a somnului), corpul astral este smuls mediului său, numai în somn el este într-o lume asemănătoare lui.
În starea de veghe(a somnului și visului) este absorbit de corpul fizic şi eteric pe care le umple peste tot, iar prin organele de simţ, corpul astral percepe lumea exterioară. În interiorul corpului el păstrează numai imaginile model de care are nevoie corpul eteric, căci în timpul somnului corpul astral primeşte imaginile lumii care îl înconjoară. În timpul stării de veghe, sufletul-spirit înlocuieşte imaginile model cu propriile sale modele. De îndată ce simţurile îşi încetează activitatea, o forţă creatoare îşi face apariţia în om. Este acelaşi element creator care există şi în somnul fără vise şi care atunci reprezintă starea sufletească opusă stării de veghe. În timpul somnului cu vise, corpul astral mai păstrează o anumită legătură cu corpul fizic şi corpul eteric printr-un cordon fluidic.
Dacă se rupe şi această legătură, atunci avem somnul fără vise. Fără organele de simţ, corpul astral nu mai poate raporta just imaginile din vis la adevăratele fenomene şi obiecte din lumea exterioară.
Monodeismul și normalizarea visului
Monodeismul este o viziune puternică a autosugestiei. Prin monodeism se înțelege concentrarea puternică spre o acțiune sau un lucru și încercarea de a primi un răspuns referitor la această privința în timpul somnului prin mijlocirea viselor. Această practică este foarte utilă pentru că putem pune în valoare o temă pe care să o subjugăm forțându-ne ca scopul propus să îl atingem cu orice preț. Cu cât vom reuși să ne focusăm gândurile doar pe un singur lucru înainte de a adormi, să adormim cu un singur gând pe care vrem să îl materializăm, cu atât mai sigură va fi reușita ca acest gând să fie materializat. Acest lucru se întâmplă deoarece gândul a fost preluat în timpul somnului de către corpul astral care va face tot posibilul ca problemele să fie rezolvate la trezire. Starea de monodeism poate să transpună în spațiu corpul astral, fără a face apel la hipnoză sau alte practici asemănătoare.
Această stare de monodeism este foarte utilă în mai multe acţiuni. Înainte de a adormi, Eul nostru trebuie să-şi amintească în linişte şi singurătate toate amintirile zilei trecute şi să-şi fixeze în gând ceea ce doreşte să realizeze a doua zi.
„Toate visele pot deveni realitate dacă avem curajul să le urmăm.”
Important este ca oamenii să-şi însuşească imediat capacitatea prin care să-şi amintească exact ceea ce au visat. Pentru aceasta trebuie ca, dimineaţa, la trezire, să se concentreze asupra visului şi să retrăiască toate fazele lui, chiar să-şi noteze pe hârtie visul. Pentru a ajunge la starea de monoideism natural, trebuie să exersăm mai întâi cu lucruri mai uşoare, ca de exemplu: ne impunem ca a doua zi dimineaţa să ne sculăm veseli şi bine dispuşi sau să ne trezim la o oră fixă, apoi să trecem la exerciţii mai grele. Pentru obţinerea stării de monodeism, trebuie să alungăm alte gânduri care ne îndepărtează de la planurile noastre, ca astfel să putem ajunge la o concentrare puternică şi curată. Problema pe care vrem s-o rezolvăm să fie ultimul nostru gând cu care adormim.
În ceea ce priveşte visele, acestea sunt de trei feluri:
[tie_list type=”checklist”]
- vise care se produc din instincte fizice; aceste vise sunt chinuitoare şi se produc înainte de miezul nopţii;
- vise care se produc sub influenţe exterioare şi pe care le putem condiţiona;
- adevăratele vise care se produc în majoritatea cazurilor în orele de dimineaţă.
[/tie_list]
Visele produse în legătură cu influenţele excitaţiilor fizice sunt legate de sânge, de organele interne ale organismului. Dacă, înainte de culcare, mâncăm alimente greu digerabile, visele vor fi chinuitoare, căci respiraţia este îngreunată, nervii se abat de la starea lor normală de repaus.
Anumite tipuri de alimente ajută practic la inducerea somnului și a visului, în timp ce altele îl inhibă. Alimente cum ar fi zarzavaturile, legumele cu frunze verzi, cerealele integrale (ovăzul, orezul brun), ciupercile de toate felurile, fructele, semințele, busuiocul sunt surse bogate de carbohidrați, care au un efect ușor sedativ deoarece cresc secreția de serotonină, neurotransmițătorul care induce somnul. Un pahar cu lapte degresat băut seara, înainte de culcare, este unul dintre cele mai vechi și eficiente remedii pentru lipsa somnului. Laptele conține triptofan care prin transformarea sa biochimică în serotonină induce somnul și previne trezirea precoce. Salata verde are o reputație foarte bună de luptător împotriva insomniei.
Se pot produce modificări importante în organism; de exemplu, în caz de vise cu accidente mortale, se produc pulsaţii puternice ale inimii, se măreşte tensiunea arterială, respiraţia este îngreunată. A doua zi munca este obositoare, iar starea generală este foarte proastă. Excitaţiile sonore din timpul nopţii pot produce diferite vise. În scopul ducerii la bun sfârşit a oricărei dorinţe, trebuie să avem în vedere următoarele reguli: cu cel puţin două ore înainte de culcare vom mânca masa de seară, care va fi uşoară, şi nu vom bea băuturi excitante: alcool, cafea, ceai.
De asemenea, nu vom face nici un fel de eforturi fizice. Timpul ce se scurge de la terminarea cinei până la culcare să-l petrecem în pace şi linişte şi să ne gândim numai la lucruri plăcute. De asemenea, înainte de a adormi, să căutăm o poziţie a corpului cât mai comodă, să nu ne culcăm pe partea stângă, căci această poziţie îngreunează bătăile inimii, şi nici pe burtă. Capul să fie în direcţia nord, iar picioarele spre sud, căci curentul cosmic circulă pe direcţia sud-nord. El trebuie să intre în corp prin picioare şi să iasă prin creştetul capului. Este bine să avem în camera de dormit aer proaspăt şi, dacă se poate, să dormim cu geamul deschis, pentru ca aerul proaspăt să pătrundă mereu în cameră. Să lăsăm să pătrundă o uşoară rază de lumină, pentru ca visul să nu fie întunecat. De asemenea, să nu folosim în camera de dormit parfumuri sau alte mirosuri artificiale.
E bine să ascultăm puţină muzică bună înainte de culcare, dar în surdină. Cel ce doreşte să aibă un vis determinat, după ce s-a culcat în pat, să nu mai discute cu nimeni, să efectueze timp de zece-cincisprezece minute exerciţii de concentrare a gândirii, care să aibă la bază închipuirea obiectului dorit. Este posibil ca perechea celui adormit să-i sugereze visul ce trebuie visat. Pentru aceasta, trebuie să-i şoptească la ureche ce trebuie să viseze, la o oră după ce acesta a dormit. Acest procedeu se numeşte „educaţie astrală” şi poate fi aplicat şi în cazul copiilor, şoptindu-le cuvinte de îndreptare.
Arta condiţionării viselor duce la al treilea fel de vise, acelea de clarviziune. Preoţii din Antichitate cunoşteau bine acest procedeu, ei putând obţine în starea de monoideism vise de clarviziune, cu acţiuni ce urmau să se desfăşoare în viitor. Putem visa, de asemenea, şi amintiri din alte vieţi trăite este aşa-numitul fenomen deja-vu. În timpul somnului, corpul astral se împrospătează cu fluid cosmic. Este bine de subliniat faptul că acest fluid cosmic, care este încărcat cu electricitate alternativă, nu-l putem primi din univers decât în timpul nopţii, atunci când între Pământ şi Univers nu se interpune Soarele, căci fluidul solar este încărcat cu electricitate pozitivă şi se opune fluidului cosmic.
Din această cauză nu se poate compara somnul din timpul zilei cu cel din timpul nopţii. Fluidul solar împrospătează în special corpul eteric, care pătrunde în organism prin mâna stângă şi iese prin mâna dreaptă, numai că în corpul omenesc acest corp eteric are o dublă polaritate. Pe partea stângă este încărcat electromagnetic negativ, iar pe partea dreaptă electromagnetic pozitiv. Corpul astral, în timpul nopţii, părăsind corpul fizic şi eteric, se întâlneşte în lumea astrală cu alte corpuri astrale – spirite ale oamenilor încarnaţi sau ale celor morţi – cu care poartă conversaţii, se plimbă alături de ele şi se informează de la ele.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]