De la începuturile lumii și până în prezent, visul și modul de interpretare a viselor s-au constituit ca elemente inițiatice în magie, în misterele ființei umane și ale Universului, căci visul revelează nu numai ceea ce este referitor la stări fizilologice, ci și pe cele aparținând sufletului și spiritului.

 

Știm că omul este o creație divină, imagine a Creatorului, că spiritul său este nemuritor, că moartea înseamnă distrugerea corpului, nu și a spiritului, iar visul reprezintă o fereastră între timp și suflet spre spirit.
Omul nu este numai ființă cugetătoare , el este posesorul unui destin specific, diferit de cel al celorlate creaturi , din imensa Creație, destin minunat într-un anume sens, nu doar construind specia prin grija pentru perpetuare, ci și existând întru mister pentru revelare.

 

Demnitatea noastră similară cu cea a Creatorului, prin construcție, se revelează în relație cu noi înșine, prin intermediul visului, dar și în relație cu societatea, căci noi oamenii, animale sociale, am utilizat visul pentru a ne explica nouă și comunității anumite acte, pe care altfel nu ni le-am fi putut explica.

 

Este Visul atât de Esențial Creației?

7 Moduri de Interpretare a Viselor

Modul de explorare a viselor a fost considerat știință, rămânând ca orice atingere a sufletului să fie mai mult o artă, deoarece libertatea existenței în vis ne ajută să depășim fatalismul și erorile sale. Analizând imaginile din lumea reală, oarecum modificate în vis, observăm că liberul arbitru este constrâns de adevărata natură a omului să intre în relații absolute cu toate astrele.
Tragem astfel concluzia că visul este un element esențial al reveriei și al creației.

[box type=”info” align=”aligncenter” class=”” width=””]Descarcă și Ghid de Interpretare a Semnelorpentru a înțelege mai bine modul de interpretare a viselor.[/box]

 

Deși nu toți inițiații au făcut apel la elementele raționale și iraționale din vise, conflictul dintre natura umană și realitate, poate fi observat în caracteristiciile sufetului nostru. În vis sitemul de drept sau reguli, al unei societăți nu mai este respectat, el fiind înlocuit cu anumite simboluri. Așadar tot ceea ce este diferit în realitatea societății în care trăim(diferențe fizice, talent, inteligență) se poate șterge în vis, cum de altfel se poate șterge respectul acordat bătrâneții, tradiției profesionale, principiilor dreptății, deoarece valoarea simbolică este cea mai importantă.

funny conceptual design, choice between dream or reality

Idealul ființei umane este și va rămâne fericirea, a cărei compoziție este alcătuită din bucurie, plăcere, exaltare, liniște, împăcare, seninătate, beatitudine, atașamente-tangibile, nu numai prin intermediul filosofiei, al căii raționale, ci și prin intermediul visului.
Scenariul pe care îl urmărim în vis, prin succesiune de imagini, are diferite rezolvări, constând în plăcere, înțelepciune, lipsa suferinței sau prezența acesteia, jocuri sau activități ce ne dau oarecum, o doză de demnitate.
Chiar dacă unii filozofi proclamă fericirea ca fiind extazul din scurtele plăceri raționale, trebuie sesizat faptul că dincolo de principiul plăcerii există idealul și nu numai contrastul ne poate face fericiți, ci și premoniția unui DINCOLO, în care sursele cunoașterii și experienței sunt ascunse în EU.
Omul este creat să cunoască adevărul, dar odată cunoscut, îl orbește , cel puțin așa susține Pascal. În vis adevărul nu este coerent, nu este util, dar are un înțeles și posibilitatea de corespondență cu faptele, revelația unei lumi a cunoașterii, organizată conform legilor superioare, diferită de cea din timpul conștient, dar care este o mică parte, organizată fragmentar și discontinuu, a marii organigrame ce intervine în subconștientul colectiv.
Neînțelegerea timpului obiectiv și subiectiv, este rezolvată în cadrul visului și nicidecum în reflecțiile filosofice asupra lui. Timpul nu este altceva decât un simbol, raportul la un spațiu absolut, fără relație cu cel din existența conștientă.

whydowedream1
Așadar, timpul și spațiul din vis sunt măsurate prin intuiție, prin intuiție internă, fiind o figură ce ne ajută să ne deschidem spre diferitele orizonturi temporale de diferite tipuri.
Privit ca și mecanism, visul este raportabil și la mecanismul memoriei. De cele mai multe ori visele se uită, dar reținute, ele sânt reprezentate ca un veșnic început, într-o ordine în care cauza și efectul își schimbă locul, caracteristica principală fiind, suprapunerea elementelor armonice.
De cele mai multe ori interpretarea corectă a acestor imagini simbolice, uneori lipsite de importanța referitoare la timp, spațiu, cromatică, cifre, etc., ne ajută să descifrăm această lume, în care elementele cheie-apa,focul, aerul, pământul, ne ajută să ne cunoaștem natura ființei noastre și a scânteii divine ce sălășluiește în interiorul ei.
Totuși ca să avem parte de aceste minunate imagini trebuie să dormim, iar ca să dormim este nevoie să ne fie somn. Atunci ce este somnul?
Explicația teoriilor chimice susține că somnul este rezultatul oboselii,prin prezența acidului lactic, sau sugerează că hipofiza în care se concentrează, în stare de veghe bromhormonii, i-ar pierde în timpul somnului. De asemenea se presupune că glanda pineală ar fi cea care produce trecerea de la starea de veghe la starea de somn, cu ajutorul compusului chimic, serotonina.
[highlight color=”yellow”]Concluzia la care s-a ajuns a fost că nu se poate ajunge(cel puțin până acum) la o descifrare corectă a structurii moleculare chimice a miraculoasei substanțe ce provoacă somnul[/highlight]Mai mult decât atât s-a constatat că somnul real nu seamănă nici cu somnul indus hipnotic, nici cu cel provocat de narcotice.
După mai multe studii efectuate în acest sens s-a ajuns la teoria că în timpul somnului, ființa umană parcurge o serie de stadii și o serie de cicluri, o noapte de somn fiind formată din trei-șase cicluri de somn profund și somn ușor.
Astfel

  • Stadiul I reprezintă o stare de trezire în care creierul emite unde beta, cu un ritm de 30 de pulsații pe secundă.
  • Stadiul II reprezintă starea de veghe pasivă, când cel ce se pregătește să doarmă este cuprins de o amorțeală progresivă, plăcută, creierul emite unde alfa, cu un ritm de 8-12 pulsații pe secundă.
  • Stadiul III reprezintă starea de adormire, când apar undele teta, cu ritmul de 4-6 pulsații pe secundă, cu senzații de greutate a membrelor, senzații atât auditive cât și vizuale, durata fiind de aproximativ 15 minute.
  • Stadiul IV, somnul lin, creierul emite unde sigma, unde superioare, cu un ritm de 12-15 pulsații pe secundă, alternând cu un ritm foarte lent. Durata va fi de 10 minute și poate ajunge până la 40 de minute.
  • Stadiul V, somnul profund, creierul emite pulsații într-un ritm foarte lent, de 2-4 pulsații pe secundă, adică ritmul delta, marcat de o pierdere a stării de conștiință, nereceptarea impulsurilor sonore sau luminoase, scăderea temperaturii corpului, dar și a tensiunii, puls și respirație rărită. Durata va fi între zece și treizeci de minute.
  • Stadiul VII, somnul paradoxal, profund de diferit , creierul nu mai trimite semnale motorii, musculatura este relaxată, pupilele sânt contractate, apare mișcarea rapidă a ochilor, ca și cum ar privi un ecran, apar unde rapide asemănătoare undelor beta, emise în stare de veghe, iar cel trezit în acest timp poate povesti cu luciditate visul.
  • Stadiul VIII sau stadiul de final, coincide cu stadiul emiterii undelor alfa când ne trezim ușor. Profilul psihologic al omului influențează într-un anumit fel aceste succesiuni, funcțiile somnului orientând ființa umană spre o realitate complexă și necesară.

screen-shot-2014-05-06-at-1-41-38-pm

Dacă vom stabili o ordine a necesităților vitale ale omului adică apă, hrană, somn, vom vedea că absența celui din urmă este cea mai atroce, căci vietățiile care dorm mult au și durata de viață mai mare.
Timpii aceia de conștiință onirică, ce țin de vis, reprezintă o componentă obligatorie a vieții, având în vedere că din treimea unei vieți, cât se doarme, 12% reprezintă visul.
Deși uneori visul pare foarte lung, ca și cum ar fi ocupat toată perioada somnului , în realitate cel mai lung vis are doar trei minute.
Este foarte adevărat că cei ce visează, treziți și lăsați să doarmă din nou își pot contiua visul, care de multe ori rezolvă probabil conflictele și frustrările din starea conștientă. Este doar vis și se întâmplă rar.

 

Imaginile multe din vis, pot proveni dintr-un simbolism simplu, ca de exemplu o dragoste neîmpărtășită, un examen picat, continuate după mult timp ca o situație frustrantă.
Se presupune că în vis cele două părți din subconștientul nostru, anima și animus, se găsesc într-o opoziție pe care încercăm să o rezolvăm proiectând din interiorul nostru o scenă în care sântem și actori și spectatori.
Aș vrea să subliniez faptul că la originea fiecărei imagini din vis, există o mică părticică dacă nu mai mult, din viața reală.
Astfel că, toate categoriile de vise pot fi dezbătute stiințific, ca vise creatoare, care rezolvă în cadrul oniric, elemente din viața reală.

7 Moduri de Interpretare a Viselor

Încă din antichitate, oamenii au încercat să descopere alfabetul criptic al viselor, iar specialiștii în interpretarea viselor au ocupat locuri importante în istoria lumii.
Și religiile au manipulat cu abilitate și pricepere interpretarea viselor, obținând rezultatele ce au aruncat lumea într-un întuneric aproape etern. Aristotel a susținut că visele sânt rațiunea continuată în somn, care reflectă starea organismului, existând astfel o relație între vise și unele boli. Este foarte adevărat că multe boli și-au găsit vindecarea cu ajutorul diagnosticării prin interpretare a viselor.

#1. Interpretarea visului cu ajutorul medicinei alopate

Medicina homeopată actuală reia căteva scheme din antichitate, le îmbogățește și oferă extractul de plante necesar vindecării unor stări maladive anunțate prin vis.
Astfel că, dacă cineva visează apă trebuie să consume allum cepa; căldura se compensează cu Thuya , căderea cu Belladona; câinii- Arnica; erotismul- Canabis indica; pisicile- Pulsatilla; etc.

#2. Interpretarea visului din coșmaruri

Tot prin vise putem fi anunțați de multe posibilități de a ne îmbolnăvi, astfel: afecțiunile sunt anunțate de coșmaruri, presentimente și unele semne. Aceste vise sunt extrem de scurte urmate de treziri bruște. Incendiile din vis vestesc hemoragii spontane, întreruperi de sarcină, iminență de avort. Multe alte boli sunt anunțate de coșmaruri, cum ar fi turbarea, mâini sau picioare amputate, îmbolnăvirea organelor genitale, determinând extirparea, formele de cancere, paralizii, etc.

face-372101_1280

#3. Interpretarea prin medicina asiatică

În unele țări din Asia, medicina face legătura între vise și corpul fizic, mai precis toate organele acestuia. Astfel se propun o serie de chei cu privire la interpretare.

Când cineva visează fantome sau monștrii, indică proasta funcționare a inimii; focul, flăcările sau lumina generată, presupun insuficiență circulatorie , tensiune mică, puls slab; soldați în luptă, indică proasta funcționare a plămânilor, spațiile deschise sau drumurile dificile, disfuncționalitatea întregului aparat respirator.

Dacă visăm obstacole imposibil de trecut, înseamnă o supraîncărcare a rinichilor și a glandelor suprarenale, ca și atunci când visezi sau ne visăm înotând. Bolile splinei sunt avertizate atunci când visăm muzică, cântece, plăceri.

Păduri și munți abrupți înseamnă că ficatul este obosit și funcționează prost, de asemenea și visele despre iarbă, arbuști și câmpii verzi indică același lucru. În toate aceste cazuri terapeuții asiatici, mai ales cei chinezi, indică un regim sever alimentar și întoarcerea la compoziția normală a elementelor de hrană.

#4. Interpretarea viselor infantile

Există însă și alt tip de vise cum sunt cele infantile, care exprimă de multe ori realizarea unor dorințe ce nu și-au găsit rezolvarea în viața reală. De regulă copiii visează satisfacerea unor pofte cum ar fi cele de dulciuri, având în vedere că în realitate le-au fost interzise.
Visele adulților includ deseori satisfacerea unor senzații, cum ar fi foamea, setea, etc. Anumite vise ale acestora, scurte și clare, pot proveni din surse de excitație psihică. Astfel, înaintea unui eveniment principal, a unui examen, a unei călătorii, a unui spectacol, a unei conferințe, visezi că ai atins scopul propus.

Visele de lene aparțin persoanelor cărora le place să-și prelungească somnul. Acest tip de persoane visează că s-au trezit și fac tot ceea ce ar trebui făcut după trezire, cu toate că dorm în continuare.

#5. Interpretarea viselor deformate

Există însă și vise deformate, produse ale travaliului psihic, ce determină un soi de cenzură a visului, cum ar fi ștergerea elementelor onirice, fie pentru că s-a deplasat centrul de greutate prin memorarea visului, fie că în acest timp acționează influența cenzurii asupra eului. De regulă cenzurarea este în legătură cu tendințele eului de a-și condamna dorințele.

#6. Interpretarea viselor cu caracter simbolic

Multe elemente ale viselor au de multe ori un caracter simbolic. Când cunoaștem simbolurile uzuale ale viselor, personalitatea subiectului visător, condițiile în care trăiește și trăirile, visul poate fi ușor tălmăcit, dar raportul simbolic rămâne destul de limitat.

Universul simbolurilor onirice are ca sursă miturile, basmele, cântecele, moravurile, proverbele, etc. Organismul omului reprezintă un microcosmos, iar în funcție de aceasta pot fi comentate punctele de sprijin ale nașterii simbolurilor cuvintelor.

Această practică o găsim în lucrările lui Freud, care prin simbolistica cuvintelor face tot felul de asocieri cu caracter sexual. Însă potrivit acestor rezultate, procesul de elaborare onirică este arhaic și regresiv.

fantasy-858683_1280
Interpretarea viselor este comparabilă cu o muncă ce descifrează un fragment dintr-un întreg necunoscut. În concluzie nu există vise neanimate, există unele care rămân în memorie o viață, altele sunt uitate, în funcție de cantitatea de emoție generată de materialul inconștient.

#7. Interpretarea viselor cu mesaj

De foarte multe ori visul transmite un mesaj care provine din interiorul acestui material; o revelație care provine de dincolo de acesta; sau ceva din lumea interioară ce se traduce doar a fi un vis.
În civilizația eseniană există un paralelism de tip antitetic între membre, un loc special ocupându-l cifra 7; șapte pâini, șapte coșuri, șapte demoni, șapte zile, șapte orificii ale corpului.
Esenienii locuiau în peșteri, dormeau foarte puțin și citeau textele sacre în timpul nopții și este foarte probabil ca ei să fi deținut o tehnică de dirijare a viselor. Întotdeuna terapeuții au cugetarea îndreptată spre Dumnezeu, în așa fel încât, chiar în vis, nu îți mai reprezintă altceva decât frumusețile Virtuților și Puterilor, căci mulți dintre ei, având vise ajung să li-i se reveleze în somn, secrete minunate.
Există:

  •  vise de influență divină directă;
  •  vise profetice prin influență indirectă a raportului armonios al visătorului cu mișcarea general divină;
  •  vise care au ca sursă o exaltare psihică și care pot fi interpretate.

De asemenea se poate spune că intensitatea cu care visezi poate da materialitate imaginilor. De multe ori ele ne tulbură prin coerență sau ne introduc într-o realitate, pentru a crea o confruntare între noi și ea. Tot ele ne ajută să găsim explicații, mai mult sau mai puțin plauzibile, asupra propriei noastre existențe legate(mai mult sau mai puțin) de inconștient.

Concluzie

Un lucru este sigur, visul reprezintă una din căile de ieșire din singurătatea pe care uneori nu o conștientizăm, spre originea noastră cu o biografie distinctă ca specie umană.
Interesante sânt visele cănd ți le povestește cineva, dar și mai interesante sunt atunci când … le visezi!

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Resurse(Cărți de Interpretare a Viselor)

Dictionar de interpretare a viselor-Livia Olaru

Ghid de interpretare a semenelor si viselor-Lilia Seven

Dictionarul interpretarii viselor-

Secretul viselor. Peste 2200 interpretari ale viselor-Fr. Fauchet

Opere Esentiale. Interpretarea Viselor-Sigmun Freud

Interpretarea jungiana a viselor – James A. Hall

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

7 Moduri de Interpretare a Viselor(1)