In ultima parte a tratatului despre coada calului, o planta cu mare importanta in fitoterapie, voi vorbi despre tratamentele externe la care ea este de ajutor, retetele cosmetice si despre precautile si contraindicatiile privind consumul de preparate din aceasta planta.
Tratamentele externe
1. Hemoragii nazale
Se foloseste infuzia combinata cu sare diluata in ea si se trage pe nas. Efectul este imediat. In cazul in care nu avem infuzie la dispozitie putem picura in nas sucul obtinut din cateva plante zdrobite.
2. Gingivita
Se clateste gura intens cu infuzie combinata de trei pe zi. Avand efect cicatrizant reface mucoasele si opreste sangerarea.
3. Abces
Avem nevoie de o infuzie combinata mai concentrata, adica 6 linguri la litrul de apa, pentru a pune comprese pe locul afectat. Compresele se schimba la fiecare sfert de ora. Acest tratament curata abcesele, le dreneaza si potenteaza cicatrizarea.
4. Eczeme
Sunt necesare spalaturi cu dectot de coada calului, apoi se aplica o cataplasma care se tine pe locul afectat timp de 2 – 3 ore. La sfarsit se lasa locul afectat la aer.
5. Echimoze
Cataplasma aplicata si tinuta 2 – 3 ore pe locul afectat grabeste cu mult vindecarea. Tratamentul se repeta pana la vindecare.
6. Transpiratia picioarelor abundenta
Baile fierbinti la picioare cu infuzie combinata de coada calului inainte de culcare regleaza activitatea glandelor sudoripare ( nu se cunoaste inca motivul care produce acest efect ). Pulberea de coada calului administrata intern, cate 3 lingurite pe zi, timp de 90 de zile maresc efectul tratamentului.
7. Micoze ale degetelor de la picioare
Sunt indicate bai partiale in care se inmoaie cel putin pentru 15 minute zonele bolnave in infuzie combinata concentrata – 6 linguri de pulbere la un litru de apa. Vindecarea apare din cauza efectelor antimicotice si antibacteriene ale principilor active din planta.
8. Hemoroizi cu hemoragie
Datorita efectelor antihemoragice si antiimflamatorii sunt indicate bai la sezut cu infuzie combinata de coada calului.
Propretatile de intinerire ale siliciului organic continut de coada calului
Unul dintre factorii importanti pentru care corpul omului imbatraneste este scaderea continutului de siliciu care este invers proportionala cu varsta. Odata cu scaderea continutului de siliciu apar rigidizarea si sclerozarea vaselor de sange, pierderea elasticitatii pielii si a tuturor tesuturilor, micsorarea densitatii oaselor etc. Aceste probleme pot fi rezolvate cu coada calului deoarece este planta cu cea mai mare cantitate de siliciu organic asimilabil. Cateva cure de 2 – 3 luni in care se consuma cate 3 – 6 lingurite de pulbere de coada calului fac adevarate minuni in procesul de “reintinerire” al organismului. Din cauza actiunii siliciului organic asimilat, cantitatea de colagen din piele si din articulatii se va mari si in plus va creste capacitatea organismului de a asimila minerale si oligoelemente. In timp, vom descoperi ca anumite capacitati cognitive se vor imbunatati: atentia, capacitatea de corelare etc.
Retete in cosmetica
1. Celulita, vergeturile
Pentru aceste afectiuni avem nevoie de tratarea lor atat pe cale interna cat si pe cale externa cu produse obtinute din coada calului. Intern se va face o cura de 30 de zile in care se va consuma macerat la rece, cate 1 – 2 cani pe zi. Extern avem nevoie de unguent, pe care il gasim in comert, cu care vom face masaj pe zonele afectate.
2. Unghii
Se fac cure de 30 – 60 de zile in care se iau intre 3 si 6 lingurite rase de pulbere. Dupa efectuarea tratamentului se va observa ca unghiile devin multa mai solide si isi recapata structura, stralucirea si culoarea pe care trebuie sa le aiba. Toate acestea se intampla din cauza principiilor active din planta care ajuta la fixarea mult mai buna a calciului in organism si siliciului organic care se gaseste in coada calului.
3. Par
In principiu se aplica acelasi tratament ca si pentru unghii, doar ca in plus la spalarea parului, ultima clatire se face cu infuzie combinata de coada calului care previne caderea parului, reduce si previne aparitia matretii si trateaza eventualele micoze si mancarimi de la nivelul pielii capului.
4. Excesul de sebuum
Un litru de infuzie combinata consumata timp de trei luni regleaza secretia glandelor sebacee. Suplimentar se pot aplica cataplasme cu coada calului peste zonele afectate, ele avand rol antibacterian, antiimflamator si ajuta la eliminarea acneei si a iritatie de la nivelul pielii.
5. Cura de slabire
Oricarei fel de cure de slabire ii este accelerat efectul daca in paralel se consuma zilnic 2 – 3 cani de infuzie combinata de coada calului. Acest efect apare din cauza proprietatii plantei de a grabi procesele de eliminare pe cale renala si digestiva.
Precautii si contraindicatii
Din cauza continutului ridicat de siliciu organic, pe care il are planta, nu este recomndata copiilor pentru o perioada de timp mai mare de doua saptamani.
Produsele din coada calului administrate inhiba absorbtia vitaminei B 1
Dupa o cura de 3 luni de zile facute cu produse obtinute din aceasta planta trebuie facuta o pauza de 1 luna – 1 luna jumate pentru a permite organismului sa elimine eventualul surplus de silicu.
Comenteaza