Consumul afinelor si a produselor obtinute din afin in scop preventiv
1. Alzeheimer
Consumul de afine intre 3 si 4 % din totalul portiei zilnice de alimente ajuta la prevenirea imbatranirii organismului uman, atat al sistemului nervos cat si a functiilor cognitive si motorii. Toate acestea se datoreaza principiilor antioxidante care impiedica imbatranirea tesuturilor la nivelul sistemului central nervos.
2. Dementa vasculara
Pentru aceasta afectiune trebuie tinuta o cura de 1 – 3 luni pe ani in care se consuma 200 de grame de afine proaspete pe zi sau 25 de grame uscate sub forma de macerat la rece. Acest tratament ajuta la mentinerea in stare sanatoasa a vaselor de sange cerebrale, prevenind tulburarile cognitive.
3. Degenerescenta maculara
Din cauza continutului ridicat de pigmenti si de vitamina C pe care il contin afinele, consumul acestora, ca de altfel si a altor fructe de padure de culoare inchisa, ajuta la prevenirea acestei boli degenerative.
4. Cancer
Afinele au o substanta puternic antioxidanta, acidul elagic. Acest compus ajuta la prevenirea mutatiilor pe care le pot suferi celulele din organism, care se po maligniza. Ca metoda preventiva este bine sa se consume 300 grame de afine proaspte pe zi, timp de cel putin 3 saptamani. Fragii, murele si cocoazele negre sunt la fel de bune din cauza continutului mare de acid elagic, cu rol antitumoral.
5. Cancer intestinal si gastric
Acidul elagic impreuna cu pigmentii antocianici si pectina sunt extrem de utili pentru protejarea tubului digestiv si al intestinelor din cauza proprietatilor antitumorale si antimutagene. Prevenetiv este indicat sa se consume 200 – 300 de grame de afine proaspete cat timp le avem la dsipozitie. In restul timpului se poate consuma macerat la rece, cate un pahar sau doua pe zi.
6. Artrita reumatismala
Aceasta afectiune este prevenita de cantitatea mare de vitamina C, usor asimilabila de organism, pe care o contin aceste fructe de padure. 400 de grame de afine consumate zilnic asigura mai mult decat doza necesara zilnica de vitamina C.
7. Infarctul miocardic si boala coronariana
Afinele au in continutul lor resveratrol, o substanta care este continuta si de vinul rosu si care are rol miraculos in prevenirea acestor afectiuni. Trei sute de grame de afine contin resveratrol cat un litru de vin rosu.
Tratamente pe cale interna cu afine
1. Pierderi de memorie
Pentru aceasta afectiune este indicat consumul de afine ori de cate ori aveti posibilitatea. Ideal este posibilitatea de a face o cura cu 200 -300 de grame de afine proaspete pe zi timp 2 luni sau de 15 grame de pulbere uscata. Pigmentii care coloreaza fructul in albastru – indigo au un rol de stimulare al memoriei excelent.
2. Scaderea acuitatii vizuale
In cazul acestei afectiuni se consuma 15 20 g de pulbere de afine zilnic in cure de cel putin 6 saptamani. Pigmentii care sunt responsabili de culoarea afinelor, ajuta si la mentinerea acuitatii vizuale si previn boli ca si glaucomul si cataracta. Pe lanaga acestea consumul de afine sau de produse obtinute din aceasta planta maresc puterea de a vedea pe timp de noapte.
3. Trigliceridele si colesterolul marit
O cantitate de 500 de grame de afine proaspete pe zi asigura tot necesarul de fibre de care nevoie corpul omului si reduc nivelul colesterolului si a trigliceridelor din dange.
4. Adjuvant impotriva varicelor
Se tin cure de minimum o luna in care se consuma 3 – 4 pahare de macerat la rece zilnic, cu cel putin un sfert de ora inainte de masa. Principiile cu rol antioxidant opresc formarea varicelor si a hemoroizilor si ajuta la vindecarea echimozelor produse din cauza fragilitatii capilare.
Comenteaza