3. Shiitake
Shiitake sau Lentinus Edodes este cea mai cunoscuta ciuperca folosita in retetele culinare de pe Continentul Galben. Pe langa valorile ei nutritive si gustul foarte bun pe care il are, aceasta ciuperca contine o substanta numita lentinan care un puternic efect anticancer. Dupa ingerarea pe cale orala a ciupercii, lentinanul este foarte greu absorbit de catre organismul uman, de aceea in cazul terapiei se izoleaza aceasta substanta si se administreaza injectabil. In afara de actiunea anticancerigena, shiitake mai are si actiuni antivirale, antimodulatoare, este un bun hepatoprotector, scade nivelul colesterolului rau si tensiunea arteriala si este un foarte bun antifungic, ceea ce il recomanda in cazul candidozelor.
4. Cordyceps
Este cea mai apreciata ciuperca medicinala din intreaga Asia, dar este o ciuperca extrem de greu de gasit din cauza ca ea creste doar la altitudini de peste 3.500 de metrii in Tibet. Numele ei complet este Cordyceps Sinensis, denumirea de cordyceps insemnand “iarna larva, vara planta” si explica oarecum metamorfoza si simbioza pe care aceasta ciuperca o traieste. In trecut aceasta ciuperca a devenit cunoscuta datorita efectelor ei in refacerea puterii sexuale si fizice. In prezent s-a demonstrat ca intr-adevar aceasta are actiuni pozitive in impotenta, frigiditate si infertilitate. Pe langa aceasta are proprietatea de a imbunatati energia mentala si de a creste motivatia de a trai. Acestea au facut din ea sa fie recunoscuta ca un faimos remediu anti – imatranire.
Cordyceps este responsabil de dominarea atletelor chinezoaice a topurilor in perioada de inceput a anilor ‘90. Au fost acuzate ca ar fi folosit substante ilegale dar la teste nu s-a gasit absolut nimic care sa afirme acest lucru. Marele secret consta intr-un energizant obtinut din aceasta ciuperca, combinata cu carapace de broasca testoasa. Reteta a fost cunoscuta doar de antrenorul lotului si nu s-a facut publica, dar se stie ca 80 % din ingredientele folosite il reprezinta Cordyceps. In ziua de azi prepapratele pe baza de cordyceps sunt folosite de toti atletii care practica sporturi de anduranta. Proprietatile fitoterapeutice pe care la are aceasta uimitoare ciuperca sunt: tonic cardiovascular foarte bun, are proprietatea de a mari fluxul sanguin si respirator – de foarte mare ajutor pentru cei care depun efort sustinut, elimina durerile spatelui care apar in urma oboselii sau stresului, intareste articulatiile si oasele, este foarte bun in tratarea bolilor de plamani – TBC, bronsita si tuse cronica, adjuvant in cazul crizelor de astm iar in cazul cirozelor hepatice previne fibrozarea ficatului. De asemenea este recomandat in cazul recuperarilor dupa boli sau dupa nasteri.