Una dintre plantele cu adevarat miraculoase in fitoterapie, sunt galbenele sau calendula officinalis. Ele fac parte din familia Asteraceae si mai poarta numele populare de rujulita, calinica, filimica sau ochi galben.
Planta are o radacina pivotanta cu grosimea de pana la 1 cm in diametru si lungimea de pana la 20 cm. Tulpina este erecta si are intre 5 – 25 de ramificatii. Frunzele sunt alterne, sesile, de culoare verde. Florile sunt centrale de culoare galbena sau portocalie si sunt situate in numar de 20 – 50 pe o tufa. Fructele sunt achene in forma de secera si prezinta tepi mici la suprafata.
In terapia alternativa aceasta planta a fost adusa din India, ea fiind o planta de cultura. Este o planta anuala care se seamana si este destul de pretentioasa la soare pe care si-l doreste din plin. De la ea se culeg doar florile, in zilele insorite si uscate. Uscarea se face in locuri umbroase si foarte bine aerisite in straturi subtiri. Florile astfel uscate se pot pastra mult timp in pungi de hartie in locuri intunecoase si fara umiditate.
Preparate din galbenele
- Pulberea de galbenele
Se obtine din flori printr-o macinare foarte fina in rasnita electrica. Pulberea obtinuta se poate depozita in recipiente de sticla inchise ermetic, dar nu mai mult de 2 saptamani deoarece substantele active sunt volatile si se evapora foarte repede. Administrarea acestei pulberi se face de patru ori pe zi cate o lingurita rasa pe stomacul gol.
- Infuzia combinata
Se prepara din 3-4 linguri de flori de galbenele maruntite care se pun la macerat in 500 ml de apa timp de 8 – 10 ore, si apoi se filtreaza. Solutia obtinuta in urma filtrarii se pune deoparte iar planta se fierbe in alta jumatate de litru de apa timp de 5 min, dupa care se lasa la racit si se filtreaza. Ceaiul obtinut se amesteca cu prima jumatate de litru de apa in care s-au macerat florile. La sfarsit se obtine o solutie care se poate folosi atat intern ( 2-3 cani pe zi ) cat si extern.
- Tinctura
Este folosita cu succes pentru combaterea inflamatiilor si leziunilor aparute pe piele deoarece are proprietati antiseptice, cicatrizante si antiimflamatoare. Aceste substante se extrag cel mai bine in alcool alimentar. Intr-un borcan care se poate etanseiza se pun 20 de linguri de pulbere de flori de galbenele si 500 ml de alcool de 70 de grade. Se inchide borcanul ermetic si se lasa 2 saptamani intr-un loc calduros, timp in care se produce fenomenul de macerare. Dupa filtrare se obtine tinctura care se pastreaza in sticlute inchise la culoare. Pe cale interna administrarea se face de patru ori pe zi, cate o lingurita diluata in putina apa.
- Cataplasma cu galbenele
Cataplasma de galbenele se obtine dintr-un pumn de flori maruntite care se lasa cca 2 ore sa se inmoaie in pa calda de 40 – 50 grade C. Produsul obtinut este o pasta care se aplica pe locul afectat si se acopera cu tifon dupa care se lasa asa timp de o ora.
- Uleiul de galbenele
Baza pentru acest produs sunt uleiurile de masline, samburi de struguri sau susan. In 500 ml dintr-un astfel de ulei se adauga 10 linguri de flori de galbenele uscate si maruntite. Macerarea dureaza 2 saptamani si se produce cel mai bine in prezenta soarelui. Dupa filtrare se obtine o substanta care se pastreaza in sticle de culoare inchisa si in locuri reci si intunecoase.
- Unguentul de galbenele
Pentru ca un asstfel de unguent sa aiba intr-adevar proprietati terapeutice, el trebuie sa aiba minim 10% extract de galbenele ( Atentie la produsele luate din comert sa aiba acest procent). O reteta foarte simpla de obtinere in casa a unui unguent pe baza de galbenele necesita 7 linguri de unt, 3 linguri de flori proaspete de galbenele maruntite, ceara si o lingura de miere zaharisita. Intr-un vas se pune la topit untul la foc mic pana devine lichid dupa care se adauga mierea, florile si ceara. Timp de 10 minute se lasa aceasta mixtura la foc, timp in care trebuie amestecat pentru omogenizarea si dizolvarea substantelor. Cat este cald se filtreaza solutia obtinuta si se pastreaza in frigider pana la 3 luni.
In articolul urmator voi descrie si cateva tratamente folosite de medicina alternativa care se pot face cu ajutorul produselor obtinute din aceasta planta minunata.
Comenteaza