Gastroentorologia este ramura fitoterapiei care se ocupa de plantele care sunt in acelasi timp si alimente si plante medicinale. Chiar si medicina moderna are in vedere acest aspect, din aceasta cauza se prescriu tot felul de diete in anumite afectiuni.
Aceste alimente-medicamente au fost numite alimente de protectie din cauza ca sunt recomandate doar anumitor comunitati care sunt expuse unor anumiti factori de risc din cauza unor conditii anume de viata si munca. Aceste alimente care au si rol terapeutic sunt foarte importante deoarece actioneaza ca antidot din cauza principiilor active pe care le contin, accelereaza sau incetinesc meolismul toxinelor, franeaza absbortia anumitor toxine din intestine, accelereaza eliminarea lor, au rol de protectie pentru diferite organe si maresc rezistenta generala a organismului intarind sistemul imunitar.
Aceste alimente au un continut ridicat, in special, de proteine, vitamine, bioioni si antioxidanti. Avantajele in fata curelor medicamentoase consta in faptul ca ele pot fi folosite timp indelungat fara sa apara efecte secundare adverse si in acelasi timp sunt agreate foarte bine de catre bolnavi. Deasemenea sunt foarte usor asimilate de catre organismul uman ( in cazul vitaminelor mult mai bine decat cele de sinteza ) si majoritatea dintre ele pot fi consumate fara nicio o grija si de catre copii si batrani ( germenii de grau, drojdia de bere, produsele obtinute din catina sau din macese).
Aceste plante folosite atat in alimentatie cat si in terapie au o cantitate mai mare de proteine: 20-28%, calitatea lor fiind foarte aproape de a proteinelor etalon, lipide ( 8-10% la grau si 20-29% la porumb) – formate din acizi grasi nesaturati care au o mare importanta in reducerea colesterolului.
Germenii de grau au in continutul lor o cantitate mare de vitaminele care fac parte din complexul B si de vitamina E. Sunt recomndati in afectiunile cardiovasculare, diabet, boli ale pielii, ale aparatului digestiv, in geriatrie si dupa ultimile descoperiri, ajuta si la tratarea cancerului.
Sfecla rosie preparata sub forma de suc si combinata cu lapte degresat are rol in tratarea bolilor tractului intestinal.
Coacazele din cauza continutului ridicat de magneziu se pot folosi ca protector in litiaza renala si deasemenea poate fi folosit in pediatrie unde in mod obisnuit se inregistreaza carente de magneziu, in mod special la prematuri.
Catina, macesele si coacazele preparate sub forma de suc pot fi folosite cu succes in deficientele de fier. Continutul mare de fier continut de aceste fructe – medicament le face sa fie foarte utile in tratarea anemiilor.
Ceapa, si ea este foarte importanta in terapie din cauza concetratului de allium pe care il contine. Are efect de protectie al vaselor capilare de sange, in special al celor cerebrale; actiune cardiotonica; reduce colesterolul rau; previne aparitia trombofeblitei, a hematoamelor si a edemelor. In plus are in componenta ei quercitina care are efecte bacteriostatice si antiimflamatoare.
Acestea sunt cateva dintre alimentele – medicament, dar sunt foarte multe si oricum sunt folosite de majoritatea oamenilor. Printre cele mai importante care nu au fost amintite aici mai sunt: usturoiul, spanacul, urzica, strugurii, patlageaua rosie, fructele de padure, varza.