Generalitati
In primele luni ale primaverii aceasta planta ne este oferita de catre natura pentru a ne ajuta sa ne curatam de toxine si a ne intari sistemul imunitar dupa lunile friguroase ale iernii. Este usor de observat din cauza mirosului de usturoi care il degaja aceasta planta care creste prin padurile de stejar sau pin formand un covor de culoare verde intens. In continutul acestei plante supranumite “planta mileniului trei”, se gasesc mai multi alcaloizi cu rol in fitoterapie decat gasim in ruda ei apropiata – usturoiul.
Leurda si rolul ei terapeutic este cunoscut inca din antichitate, ea fiind prescrisa ca intaritor al sistemului imunitar si detoxifiant de catre mai multi medici din Grecia antica. In timpul Imperiului roman aceasta planta era folosita pentru curatarea sangelui, contra viermilor intestinali si pentru tratarea bolilor plamanilor. Leurda era folosita si de catre stramosii nostrii, dacii, care o foloseau pentru vindecarea bolilor de rinichi si pentru eliminarea otravurilor din sange.
Denumirea ei stiintifica este Allium ursinum (Usturoiul ursului) deoarece ursii abia iesiti din hibernare o consuma pentru a-si redobandi puterile dupa lungul somn din perioada de iarna.
Leurda are un continut ridicat de sulfura de alil, de aici mirosul si gustul specific plantelor din familia Allium, cele mai cunoscute sunt c eapa si usturoiul. In afara de aceasta substanta, mai sunt prezente si vitamina A, vitamina C, o parte din vitaminele complexului B, sarurui minerale, calciu, fier, magneziu, fosfor, uleiuri eterice, glucide si proteine, toate cu mare importanta in fitoterapie.
Calitati terapeutice
Are un puternic rol detoxifiant la nivelul aparatului digestiv, indepartand toxinele si bacteriile din cauza substantelor concentrate in aceasta planta.
Leurda contribuie la imbunatatirea functiei digestive, are rol diutretic si depurativ, eliminand parazitii intestinali.
Asupra aparatului digestiv are rol antiseptic si antiimflamator, prevenind cu succes virozele respiratorii si alte afectiuni pulmonare.
Preparatele obtinute din leurda curata sangele de toxine, fluidizeaza sangele, reduc nivelul colesterolului rau si intaresc peretii arterelor si venelor, prevenind afectiunile cardiace.
Recoltarea si pastrarea
Leurda este o planta care nu a putut fi aclimatizata in alte parti ale lumii, ea fiind credincioasa Europei, loc in care se gaseste din belsug. In tara noastra aceasta planta este foarte comuna in padurile de stejar, fag si pin. Culesul se face in primele doua luni ale primaverii, inainte de aparitia tijei cu inflorescente, cand planta isi pierde din calitatile terapeutice. Se recolteaza frunzele fragede care se desprind cu grija pentru a nu afecta bulbul din care planta va rodi din nou anul urmator. Frunzele culese se pastreaza in frigider deoarece se vestejesc foarte repede. Alta metoda de pastrare este uscarea lor la umbra sau in cuptor la temperatura de 40 grade Celsius, dar acest proces este destul de anevoios din cauza continutului mare de apa al plantei. Daca se reuseste cu succes uscarea, frunzele se macina fin obtinandu-se un condiment-medicament foarte valoros. Aceasta pulbere poate fi pastrata in recipiente de sticla inchise etans.
Comenteaza