Leurda si gastronomia
Salata de leurda
Este cel mai cunoscut si cel mai folosit preparat al acestei plante si este foarte usor de facut: avem nevoie de 200 g de frunze tocate marunt, 5 ml de otet de mere, cativa stropi de untelemn si 2 g de sare. Acest preparat se consuma dimineata, inainte de masa, imediat dupa preparare. O cura de salata de leurda trebuie sa dureze minimum doua saptamani si are efect tonic relaxant, antialergic si dezinfectant pentru intregul organism.
Salata de leurda si papadie
Acest preparat este o combinatie perfecta deoarece este foarte gustos si in acelasi timp imbina calitatile detoxifiante ale acestor doua plante. Se obtine din 100 grame de frunze de leurda tocate marunt si 100 grame de frunze de papadie tocate si ele marunt. Dupa gust se poate adauga ulei de masline, ghimbir si zeama de lamaie. Cura trebuie sa tina cel putin doua saptamani si curata organismul de toxine. De asemenea optimizeaza tonusul fizic si psihic.
Piure din urzici si leurda
Pe langa calitatile terapeutice ale leurdei, urzicile sunt si ele folosite pentru tratarea unui numar mare de afectiuni: carenta de fier in organism, afectiuni ale splinei si ficatului etc. Piureul de prepara foarte usor: avem nevoie de 200 de grame de leurda si 200 grame de urzici care se oparesc separat si apoi se paseaza pana se obtine un piure moale. Pentru gust dar si pentru marirea calitatilor terapeutice se mai poate adauga ulei de masline si hrean. Acest produs de bucatarie este recomandat ca supliment in tratarea imunodeficientei si a anemiei.
Preparate terapeutice din leurda
Infuzia
Pentru realizarea acestui preparat avem nevoie de 10 grame de frunze de leurda tocatae marunt peste care se toarna 250 ml de apa fierbinte si se lasa la infuzat jumatate de ora, dupa care se strecoara si poate fi baut. Cura de infuzie de leurda trebuie sa tina 21 de zile si sunt recomandate trei cani pe zi inaintea fiecarei mese.
Cura cu infuzie de leurda resuce neplacerile asteniei de primavara, tonifica sistemul nervos si asigura un somn linistit. De asemenea ajuta in tratarea afectiunilor cardiovasculare din cauza actiunii hipotensive si in arterioscleroza din cauza actiuni de reducere a colesterolului rau din organism. Daca este consumat cu regularitate, acest ceai ajuta la vindecarea afectiunilor aparatului digestiv si combate viermii intestinali.
In cazul folosirii acestui preparat in combaterea oxiurilor trebuie sa tinem cont ca in timpul noptii acesti paraziti migreaza catre anus, unde formeaza colonii. Din aceasta cauza este recomandat ca seara si dimineata devreme sa se face bai de sezut cu infuzie de leurda.
Decoctul
Pentru prepararea decoctului de leurde avem nevoie de tulpina si radacina plantei, deoarece prin fierbere indelungata principiile active prezente in frunze se pierd. La 250 ml de apa se adauga doua linguri de tulpina si radacina maruntita mai gros si se fierbe la foc mic timp de 30 de minute, completandu-se apa pierduta prin evaporare. Doza recomandata este de o lingura, de trei ori pe zi, inainte de masa, cura trebuie sa tina 14 zile. Decoctul de leurda poate fi pastrat in frigider timp de trei zile.
Acest preparat este un bun adjuvant in bolile cardiovasculare, hipertensiune articulara, convalescenta in urma unui accident vascular si infarct miocardic. De asemenea este un vermicid de exceptie, avand un real succes in combaterea viermilor intestinali. Mai poate fi folosit si la igiena bucala, anihiland bacteriile de la nivelul mucoasei bucale din cauza efectelor antibiotice. In cazul folosirii decoctului de leurda pentru igiena bucala este recomandata gargara.