Sucul de leurda
Cel mai usor de obtinut este cu un blender sau cu un mixer de bucatarie. Daca nu avem aceste aparate la dispozitie, il putem prepara intr-un vas de sticla, in care se pun 20 de grame de planta tocata fin peste care se toarna 250 ml de apa calduta. Doza recomandata este de o ceasca de suc de leurda dimineata pe nemancate. Cura este indicat sa tina 21 de zile cu 7 zile pauza.
Acest preparat are efecte diretice si depurative, este un dezinfectant puternic al aparatului digestiv, vindeca bolile intestinului si elimina viermii intestinali. Daca este consumat regulat, reface flora intestinala, mai ales in urma bolilor infectioase.
Vinul medicinal de leurda
Se obtine dintr-un litru de vin si 200 grame de frunze de leurda. Frunzele trebuie tocate marunt si se introduc intr-o sticla de culoare inchisa peste care se completeaza cu vin. Timp de 10 zile aceasta solutie se lasa la macerat si se agita de 3 ori pe zi. Dupa filtrare, vinul se pastreaza in locuri intunecate si racoroase. Este recomandat sa se consume cate o lingura de vin de leurda dimineata si una seara, mai ales in sezonul rece al anului. Are rol in prevenirea afectiunilor de natura virotica.
Compresa cu leurda
Avem nevoie de cateva frunze de leurda care se toaca marunt, dupa care se zdrobesc pana formeaza o pasta. Pasta se pune pe o bucata de tifon si se intinde peste zona care este afectata. Are rol in indepartarea durerilor provocate de guta si atenueaza durerile in piept, usurand respiratia.
Cataplasma cu leurda
Este benefica in calmarea durerilor datorate ulcerelor varicoase, reumatismului si articulatiilor inflamate. Pentru a realiza cataplasma cu leurda este nevoie sa extragem extractul fluid de leurda pe care il combinam cu argila.
Extractul fluid obtinut din leurda se obtine prin fierberea pe baie de abur a 100 ml de tinctura de leurda, pana la evaporarea a doua treimi din cantitatea initiala. Substanta obtinuta se amesteca cu argila pana se formeaza o pasta subtire care se intinde pe tifon si se aplica pe zona bolnava timp de 30 de minute, fara a lega strans bandajul.
Alte afectiuni vindecate de leurda
Amnezia
Pentru aceasta boala este recomandata o cura cu suc de leurda proaspata in fiecare primavara (30 ml de suc, de 3 ori pe zi, cu jumatate de ora inaintea fiecarei mese). In celelalte sezoane cand nu mai avem de unde sa facem rost de leurda proaspata, se poate folosi tinctura (20 de picaturi de tinctura de leurda la 100 ml de apa, de trei ori pe zi, inainte de masa).
Substantele existente in frunza acestei plante au actiune asupra vaselor de sange de la nivelul creieului si stimuleaza activitatea neuronilor, acest lucru ducand la incetinirea sau chiar stoparea amneziei, in functie de gravitatea bolii.
Anemia feripriva
Este o boala care apare in urma deficientei de fier din organism. In aceasta afectiune, leurda are efecte cu adevarat miraculoase, putand sa refaca echilibrul organismului.
Este recomandata o cura de frunze proaspete, in fiecare primavara, formata din 200 de grame de frunze, de doua pri pe zi, timp de 21 de zile. Aceasta cura asigura dublul cantitatii de fier si magneziu de care are nevoie organismul zilnic si are efect de remineralizare al intregului organism. In timpul anului in care nu avem de unde sa procuram frunze proaspete de leurda, acest tratament poate fi facut cu tinctura sau ulei de leurda.