Site icon

Fitoterapie- Pirul 2

 

4. Tinctura de pir

Pentru acesta avem nevoie de 20 de grame de rizomi de pir macinat mai mare care se pun la macerat intr-o suta de mililitri de alcool alimentar sau orice alt produs alcoolic  distilat ( chiar produs in propria gospodarie ). Se tine la macerat timp de 10 zile, timp in care se agita de 3-4 ori zilnic. Dupa aceasta peioada se strecoara printr-un tifon si se lasa in frigider 6 zile pentru a se limpezi. Partea limpede se trece in alt recipient prevazut cu dop picurator in care se si pastreaza. Perioada care poate fi pastrata aceasta substanta este de 2 ani si in cazul in care se observa depuneri pe fundul flaconului se agita inainte de utilizare. Doza recomandata este de 30 de picaturi de doua ori pe zi.

Actiune fitoterapeutica

Uz intern

1. Boli renale – infectii cronice si acute ale rinichilor ( cistite, pielite, pielonefrite)

Are proprietatea de a elimina uratii din urina, care sunt responsabili de formarea pietrelor de la rinichi. Cel mai bun preparat in aceste afectiuni este o infuzie simpla realizata din pir combinat cu zamosita.

2. Boli hepatice

Pirul este un bun detoxifiant si din aceasta cauza este indicat sa se foloseasca ca terapie complementara in cazul cirozelor. Deasemenea ceaiurile detoxifiante sunt indicate pentru oricine face tratamente lungi pentru orice fel de boli cronice, pentru ca ajuta ficatul sa se curete de substantele chimice continute de medicamente.

3. Boli cardio – vasculare

Din cauza efectului diuretic, pirul are un rol important in hipertensiunea arteriala si din cauza continutului de ioni de potasiu are rol in reglarea contractiei miocardului.

4. Boli genitale – anexite ( actiune anti-imflamatorie a aparatului genito-urinar). Deasemenea are actiuni benefice in cazul tulburarilor de menopauza.

5. Anemii

Datorita continutului ridicat de fier care exista in pir, este indicat sa se foloseasca in astfel de afectiuni. Absorbtia intestinala a fierului in intestine se face sub forma de fier bivalent, formula care se gaseste in aproape toate plantele care contin fier. Preparatele cu fier care pot fi achizitionate de la farmacii au fier trivalent care se transforma in fier bivalent sub actiunea acidului clorhidric din stomac. Din aceasta cauza fierul continut de catre pir este mult mai usor si mai bine asimilat de catre organism.

6. Boli ale aparatului digestiv

Mucilagiile care sunt continute de catre pir il fac un foarte bun protector gastric.

Nota: se poate folosi oricare dintre produsel obtinute din pir la afectiunile care necesita folosirea lui.

Uz extern

Afectiuni ale pielii

La aceste afectiuni se utilizeaza tinctura de pir din cauza efectelor anti-microbiene si antibiotice pe care o are. Inainte de tratarea pielii cu diferite creme sau alifii dermatologice, este indicat sa se foloseasca tinctura de pir. Se poate obtine si din pir un extract moale daca lasam sa se evapore alcoolul din tinctura pana se obtine o substanta cu o consistenta siropoasa.

Exit mobile version