Atunci cand ne referim la metodele terapeutice de diagnosticare, tratament si prevenire, care se afla in afara biomedicinei (medicina conventionala) se foloseste un sistem inadecvat de categorizare insotit de terminologii precum medicina complementara, medicina alternativa, medicina populara iar termenul general folosit din ce in ce mai mult care descrie aceste tipuri de medicina este medicina neconventionala. Organizatia Sanatatii Mondiale (WHO, acronim din limba engleza de la World Health Organisation) foloseste termenii de clasificare precum medicina traditionala, medicina complementara si medicina alternativa (Complementary and Alternative Medicine: CAM).
Intalnim destul de des, experti din alte discipline precum psihologi, sociologi, psihiatrii si antropologi care in incercarea de a intelege aceste tiputri de medicina si fenomenele ce o insotesc incearca sa o studieze si si sa o aplice dand nastere la noi categorizari si termeni. Trebuie luat in considerare faptul ca aceste noi denumiri si categorizari sunt de cele mai multe ori incomplete datorita sferei de influenta a profesiei si expertizei a celor care le-au creat.
Sociologii, antropologii si etnologii privesc aceste metode prin prisma populatiei si societatilor care le practica rezultand astfel denumiri si categorizari specifice ariei lor de expertiza, acest punct de vedere dand nastere tipului de clasificare CAM (la randul sau clasificat in sisteme profesionale, sisteme de sanatate populare, vindecare New Age, metode spirit-trup si metode nestiintifice) si la clasificarea de tip medicina provincial-neconventionala (etno-medicina, vindecare religioasa si medicina populara).
Psihologii si psihiatrii vor studia fenomenul din unghiul mentalitatii si a dispozitiei psihologice de aplica aceste metode, a nivelului de educatie, si a religiei celor care practica sau beneficiaza de ele. Vom intalni termeni si clasificari precum medicina populara, cristoterapie, helioterapie, remisie spontana si efect placebo.
Medicii sunt cei mai putin in masura de a trage concluzii concrete despre aceste metode (cu exceptia celor care au asistat la vindecari folosind celelalte tipuri de medicina atunci cand cea conventionala a dat gres), tendinta lor de de a privi celelalte metode de terapie prin prisma indoctrinarii educatiei materialist-stiintifice dand nastere la denumiri precum medicina complementara, medicina alternativa, medicina neconventionala si nestiintifica.
Pentru a clasifica si descrie corect aceste metode alternative de medicina cel care o face va trebui sa se familiarizeze cu principiile de baza si esenta fiecareia dintre aceste tipuri de metode terapeutice iar atunci cand va intelege si cataloga corect va ajunge la concluzia ca aceste metode se impart in trei mari categorii: medicina naturista, medicina energetica si medicina spirituala.