Muzica ocupa un rol mult mai important decat se crede in evolutia spirtuala a omului. Din pacate in ziua de astazi calitatea muzicii, atat cea care se se asculta cat si cea care se compune lasa de dorit. Muzica de calitate are foarte multe efecte pozitive asupra organismului uman. S-a dovedit ca muzica are proprietati terapeutice si acest lucru se cunoaste din antichitate, cand, de exemplu se foloseau sunetele flautului pentru ameliorarea durerii. Muzica actioneaza din punct de vedere terapeutic la nivel somatic si psihologic.
Tipurile de muzica si eficienta lor asupra activitatii cerebrale
In principiu orice gen de muzica ajuta mai mult sau mai putin, dar creierul este cel mai mult stimulat de catre piesele din repertoriul clasic si cel romantic. In urma unor studii cu ajutorul tomografului, s-a demonstrat ca muzica lui Mozart activeaza 99-100% din scoarta cerebrala, muzica simfonica si cea de camera activeaza 90%, pe cand muzica usoara si tangoul nu activeaza decat 50% din scoarta cerebrala.
Cea mai stimulenta muzica pentru creier este muzica baroc din cauza ca undele sonore din acest gen muzical se inscriu exact in zona de activare optima a activitati creierului. In timpul cand ascultam muzica baroc, neuronii dobandesc un ritm de activitate intre 8 – 12 ciclii pe secunda, activitatea care poate fi observata doar la genii. Din aceasta cauza este recomandat ca atunci cand vrem sa invatam ceva, sa ascultam melodii din repertoriul baroc, acest lucru ajutandu-ne foarte mult.
Terapia prin muzica
Cele mai bune rezultate si in aceasta privinta le inregistreaza tot muzica baroc. In cazul efectului de scadere al durerii, rezultate foarte bune se pot obtine cu muzica preferata a pacientului. Alt rezultat interesant este ca in urma ascultarii de muzica clasica s-a observat o scadere a glicemiei a subiectilor care au fost testati. Deasemenea nu trebuie uitat efectul de combatere a stresului pe care orice iubitor de muzica il poate experimenta cu succes.
Muzica clasica are un efect benefeic si asupra plantelor care cresc mai sanatoase, mai mari si mai repede sub notele compozitorilor de muzica clasica.
Genurile de muzica si rolul lor in societate
Pana acum am vorbit doar de muzica de calitate, dar mai exista o multime de genuri muzicale care binenteles au rolul lor, de exemplu muzica rock, despre care multa lume crede ca are efecte negative. Situatia sta un pic diferit, acest gen muzical are rolul de a face persoana care il asculta sa se descarce de pornirile violente. La un concert heavy metal participantii prin manifestarile lor se descarca de energiile negative, acest lucru facandu-i sa nu mai fie agresivi in activitatile lor cotidiene. Sa zicem ca muzica mai dura este facuta pentru razboinici care in lipsa unei batalii se manifesta la concertele sau petrecerile cu astfel de muzica. Trebuie inteles ca fiecare gen muzical are rolul lui bine stabilit, acesta fiind si motivul pentru care a aparut. In primul rand calitatea muzicii care este ascultata tine de inteligenta ascultatorului, astfel nu vei putea convinge un manelist sa asculte cu placere Wagner sau Motzart.
Acest subiect de abia incepe sa fie cercetat cum trebuie, dar sunt convins ca efectele acestui gen de medicina alternativa sunt nenumarate. Sa nu uitam ca nicio o civilizatie, indiferent de pozitia geografica sau perioada in care au trait, nu au trait in lipsa muzicii.