Site icon

Medicina alternativa – Radiatiile solare

radiatiile solare

Radiatia solara care  ajunge la suprafata pamantului este de fapt principala sursa de energie care mentine viata. Aceste radiatii se impart in doua mari grupe: radiatii ionizante si radiatii neionizante. Aceasta forma de bioenergoterapie ajuta organismul uman atat din punct de vedere fizic cat si spiritual, aducand un plus de tonus vital si echilibrand mentalul.

Radiatiile neionizante

Radiatiile neionizante sunt acelea care nu ionizeaza materia si sunt radiatii electromagnetice. Ele se impart in trei categorii in functie de spectrul pe care il au: radiatiile infrarosii care au o lungime de unda mare ( 0,7 – 3,0 micrometri), radiatiile din spectrul vizibil al omului cu o lungime de unda medie ( 0,4 -0,7 micrometri) si radiatiile ultraviolete cu lungime de unda mica ( 0,2 – 0,4 micrometrii).

Radiatiile infrarosii sunt cele responsabile de caldura care vine de la Soare si reprezinta 51 % din totalul de radiatii provenite de la Soare. Asupra pielii aceste radiatii produc un eritem caloric si o vasodilatatie locala, dar nu produc niciun fel de pigmentare. Asupra ochiului pot avea un efect nociv daca sunt in cantitate prea mare. Tot ele sunt responsabile si de insolatie si arsuri la suprafata pielii.

Radiatiile din spectrul vizibil

Radiatiile luminoase au o actiune generala asupra organismului uman caracterizata prin cresterea metabolismului general, a metabolismului fosfocalcic si o crestere a capacitatii sistemului imunitar. Asupra ochiului au mai multe actiuni specifice: o acuitate vizuala caracterizata prin capacitatea de a distinge detaliile, o sensibilitate la contrast, viteza perceperii vizuale, stabilitate vizuala pe termen lung. In cazul in care aceste radiatii sunt mai mari decat trebuie apare fotofobia, lacrimarea, cefalee etc ca si reactii adverse.

Radiatiile ultraviolete

Acest tip de radiatii au o actiune biochimica care se manifesta prin mai multe forme:

-actiunea eritemogena care transforma histidina din epiderma in histamina care are actiune vasodilatatoare si produce pigmentatie, asadar razele ultraviolete sunt cele responsabile de bronzare pielii dar nu ele sunt cele responsabile de arsuri, acest lucru fiind atribuit radiatiilor infrarosii.

-actiunea pigmentogena care se manifesta prin actiunea radiatiilor UV asupra dopoxidazei prin transformarea di-fenil alaninei in melanina. Acest lucru apare ca raspuns al organismului pentru a se apara de efectele nocive ale radiatiilor UV.

-actiune antirahitica prin transformare provitaminei D in vitamina D3 care are un efect esential in metabolismul fosfocalcic si care previne aparitia rahitismului infantil si ajuta la fixarea calciului in organism.

-actiune antibacteriana asupra aerului si apei, dar trebuie avut grija in cantitatea de radiatii UV folosite pentru ca intr-o doza prea mica are exact efectul advers, adica ajuta la multiplicarea bacteriilor.

-actiune antitoxica si antimicrobiana

-prezinta si o actiune nociva asupra ochiului care este cunoscuta sub denumirea de fotooftalmie dar care poate fi contracarata prin purtarea de ochelari de soare.

La final trebuie sa retinem faptul ca in afara de radiatiile infrarosii care au actiune nociva asupra organismului uman, celelalte doua feluri de radiatie solare au efecte benefice daca sunt dozate asa cum trebuie si nu se face abuz de ele.

Pe langa efectele asupra corpului fizic al omului, energia solara are si efecte asupra corpurilor subtile, energizandu-le si rol de echilibrare a energiilor care circula prin centrii energetici sau chakre.

 

Exit mobile version