Medicina energetica este acel tip de medicina care prin tratamentele si metodele specifice fiecarei ramuri ale acesteia ofera echilibrarea si curgerea optima a energiei in corpul uman. Acest tip de medicina se poate diviza si categoriza in subgrupe avand in vedere criterii precum metodele de diagnosticare si tipurile de energie dar si modul in care aceasta este folosita.
Diagnosticul in medicina energetica consista in examinarea si analiza corpului si sufletului si conectivitatea acestora cu diferitele tipuri de energie si stari energetice. Metodologia de diagnosticare poate lua forma urmatoarelor procedee: observarea si atingerea aurei pentru a a gasi schimbari patologice in aceasta, prin procedee specifice radiesteziei, prin investigarea fizica si spirituala a starii mental-sufletesti si a conexiunii energetice dintre acestea si diferite tipuri de energie, prin folosirea diagnosticelor biomedicinei (mai ales in chiropractica si osteopatie) sau prin diverse metode care implica folosirea tehnologiei in scopul de a inregistra aura si nivelul energetic al unei persoane.
Terapia consta in compensarea pierderii de energie dintr-un corp prin transmiterea de energie din alt corp ce detine surplus sau prin metode tehnologice de a transmite energie cu vibratii speciale catre corpul cu pierderi in scopul stimularii acestuia pentru a fi capabil sa isi mentina singur echilibrul energetic. Printre metodele de terapie gasim metode cu contact direct asupra corpului, metode care au ca scop imbunatatirea circulatiei bioelectrice a impulsurilor nervoase, metode intalnite in chiropractica si osteopatie dar si procedee de stimulare a meridianelor energetice prin masaj energetic, metoda Bowen sau shiatsu, scopul final fiind imbunatatirea fluxului energetic.
Metodele preventive consista in mentinerea balansului energetic fizic-sufletesc prin metode care includ exercitii speciale de factura fizicea si mentala.
Medicina energetica gaseste cauzele patologiei de natura fiziologica si psihologica in canale energetice blocate la nivelul fizic al fiintei umane, in invelisul sau energetic si la nivelul chakrelor. Cu alte cuvinte, medicina energetica gaseste cauzele tuturor bolilor in deficienta de energie si a curgerii acesteia in fiinta umana iar tratamentul consta in compensarea pierderilor energetice prin luarea si transmiterea acesteia din univers, de la alta persoana cu surplus sau prin metode tehnologice.
In privinta terapeutilor si a celor care practica acete tipuri de medicina putem sublinia urmatoarele aspecte:
– Terapeutul trebuie sa aiba un nivel energetic mai ridicat decat pacientul sau sa foloseasca aparatura conceputa in scopul transmiterii energiei catre pacient.
– Trebuie sa poata stapani si intelege foarte bine diferitele metode de diagnosticare a pacientilor.
-Anumite metode de medicina energetica folosesc mult din resursele terapeutului iar in unele cazuri daca acesta nu detine resurse suficiente de energie se poate imbolnavi sau isi poate transferas afectiunea pe care o are pacientul sau. In acest scop se folosesc diferite metode de siguranta ce consta in meditatii, exercitii spirituale si odihna.
-Trebuie sa cunoasca si sa stapaneasca in functie de metoda pe care o practica urmatoarele tipuri de energie:
-Energia corpului fizic ce se manifesta sub forma energiei impulsurilor bioelectrice ce traverseaza corpul fizic.(osteopatie, chiropractica)
-Corpul Energetic format din energie ce are legatura cu aura, meridianele si chakrele (acupunctura, bioenergoterapia etc)
-Energia nivelurilor superioare conectata cu natura, universul si Creatorul (Reiki si anumite tipuri de meditatie).
Indiferent de metoda pe care a ales sa o practice, terapeutul trebuie sa aibe temeince cunostinte despre tipul de energie pe care il foloseste, sa fie instruit in fiziologia umana si legaturile sale cu tipurile de energii implicate in terapie, sa aibe o buna pregatire fizica si spirituala si sa fie animat de dorinta sincera de a-si ajuta pacientii.