Mierea de albine este cel mai cunoscut si cel mai vechi produs al albinelor utilizat de catre om atat ca aliment, pentru ca are o valoare nutritiva ridicata si este usor asimilat de catre organism, cat si medicament in apiterapie. In functie de florile de pe care albinele au cules mierea, aceasta are valori terapeutice diferite. Albinele pot produce miere monoflora, atunci cand se aduna nectar de pe un singur fel de floare, sau poliflora cand albinele culeg de pe mai multe feluri de flori in acelasi timp. Un alt tip special de miere este mierea de mana care se obtine din secretiile unor anumite tipuri de insecte pe care albinele le aduna si le depoziteaza pe faguri in stup.
Mierea monoflora
- Mierea de salcam
Are un continut ridicat de fructoza si deasemenea prezinta importante proprietati calmante pentru psihicul omului. In acelasi timp are proprietati expectorante, este un bun emolient pentru tractul digestiv si stimuleaza activitatea cardiaca
- Mierea de floarea soarelui
Este bun tonifiant, intareste sistemul imunitar, este afrodiziaca, este un bun energizant si antibiotic. Este singura miere care contine lecitina, de aceea este indicata pentru cei care depun eforturi de memorie. Mai este recomandata in cazuri de anemie, efort fizic sau intelectual si surmenaj.
- Mierea de tei
Are un continut ridicat de: vitamine ( in mod special complexul B ), aminoacizi, polen si mana. Se foloseste cu succes in tratarea durerilor gastrice, a raceli, a gripei si a bronsitei. Deasemenea poate fi folosita ca antistres si calmant sau sedativ.
- Mierea de castan
Regleaza circulatia sanguina si imbunatateste functionarea ficatului. Este indicata in tratarea afectiunilor la stomac, boli intestinale, boli renale, osteoporoza, decongestionarea ficatului si a prostatei.
- Mierea de rapita
Are efecte terapeutice asupra bolilor renale, osteoporozei si ajuta la mentinerea si refacerea elasticitatii peretilor vasculari.
Mierea poliflora
Se obtine din mai nectarul mai multor specii de plante care au perioada de inflorire in acelasi timp, fara ca niciuna dintre ele sa nu depaseasca 10 procente. Este un sortiment de miere care stimuleaza apetitul, usureaza procesul digestiei, imbunatateste activitatile hepatice si cardiace, ridica nivelul hemoglobinei din sange si este un foarte bun ajutor pentru a inlatura oboseala fizica si psihica.
Mierea de mana
Acest tip de miere este special din cauza ca se obtine din substantele care sunt secretate de catre anumite specii de insecte, cum sunt cele din specia Hemiptera, sau din partile verzi ale plantelor. In compozitia acestui sortiment de miere de albine se gaseste inhibina – un bactericid foarte puternic, saruri minerale, magneziu si calciu. Valoarea terapeutica de insemnatate ridicata consta in faptul ca Mg si Ca din compozitia acestui sortiment de miere sunt foarte usor asimilate de catre organismul uman. Este, deasemenea un bun laxativ, antiseptic, antiimflamator si poate fi tratata cu succes in cazul afectiunilor respiratorii.
Mierea de mana, la randul ei poate fi de mai multe tipuri, in functie de locul de unde provine. Astfel poate exista miere de mana provenita de la brad, stejar, molid s.a. Mana din care se produce aceasta miere este la randul ei produsa de alte insecte care se hranesc cu seva plantelor si care elimina surplusul de zaharuri de care nu au nevoie.
In medicina alternativa, mierea de albine se foloseste cu succes in diferite afectiuni atat pe cale interna cat si ca uz extern. Interesant este ca fiecare tip de miere, in functie de florile de pe care a fost strans nectarul, are proprietati terapeutice specifice. In afara de tipurile de miere pe care le-am descris mai sus mai exista foarte multe altele, dintre care vreau sa amintesc: mierea de lavanda, de rozmarin, de iarba neagra, mustar de camp, crusin, lucerna, trifoi, pomi fructiferi, paducel, hrisca etc.
Comenteaza