Agenția Spațială Europeană a anunțat că încercarea de a trimite o sondă pe o cometă decurge conform planului. Evenimentul fără precedent a avut loc ieri 12 noiembrie.
Satelitul Rosetta a lansat sonda Philae către suprafața cometei 67P. Reprezentanții Agenției Spațiale Europene (ESA) susțin că deocamdată toate operațiunile au decurs perfect și nu au înregistrat nici o problemă la echipamente.
Comenzile de navigație au fost deja introduse, iar de luni seara, sonda a fost în pregătiri. Dacă despărțirea de Rosetta s-a facut la ora 10.35 (în România), Philae a ajuns pe suprafața cometei în jurul orei 18.00.
Satelitul ESA se învârte în jurul cometei 67P, la o înălțime de aproximativ 30 de kilometri. Ieri, el s-a întors către obiectul ceresc și a lansat sonda.
Se poate ajunge pe o cometă?
”Punctul de separare este deja fixat în timp, spațiu, viteză și altitudine. Tot ce trebuie este să ajungem exact în acel punct”, a explicat directorul de zbor al ESA, Andrea Accomazzo, citat de BBC.
Specialiștii în navigație de la centrul de comandă al Agenției Spațiale Europene, în Dramstadt, Germania, vor face ultimele ajustări ale cursului. Orice eroare poate duce la eșuarea misiunii.
Suprafața cometei nu este tocmai primitoare, fiind presărată cu stânci și bolovani, dar și cu numeroase pante neregulate. Sonda va încerca să se prindă de ”muntele de gheață” 67P cu ajutorul unor harpoane și șuruburi, iar un micro-propulsor va împinge sonda către cometă pentru a-i asigura stabilitatea.
Așa arată cometa pe care va încerca să ajungă sonda ESA.
Satelitul Rosetta a ajuns în apropierea cometei în august, iar de atunci caută un loc potrivit pentru trimiterea sondei. Chiar dacă Philae nu va reuși să rămână pe suprafața acesteia, Rosetta va face în continuare observații ale cometei timp de un an.
[box type=”success” align=”aligncenter” ]Cercetarea, Explorarea, Ştiinta, Cunoaşterea, ne ajută să descoperim și să înţelegem Creaţia, să-l descoperim şi să-l înţelegem pe Domnul Dumnezeu, Sfânta Trinitate şi Planul său![/box]
Comenteaza