turism balnear

Tara noastra are o traditie de mai multe mii de ani in folosirea apelor termale si minerale pentru vindecarea diferitelor afectiuni ale organismului uman. Statiunea Baile Herculane, de exemplu, este cea mai veche statiune balneara din Romania si una dintre cele mai vechi din intreaga lume, ea fiind atestata documentar inca din anul 153 e. n. In zilele noastre, la noi in tara exploatarea in folosul sanatatii ale acestor izvoare de sanatate lasa de dorit, dar incet dar sigur apele termale si minerale isi reiau locul lor binemeritat.

In Romania se intalnesc aproape toate tipurile de ape terapeutice cunoscute: oligominerale, alcaline, alcalino-teroase, cloruro-sodice, iodurate, sulfuroase, feroase, arsenicale, sulfatate, carbogazoase, radioactive etc. In toatal, la noi in tara se gasesc peste 160 de statiuni care au posibilitatea de a exploata apele in scopuri terapeutice.

Clima

Clima reprezinta unul din factorii naturali de mare importanta de care trebuie sa se tina seama atunci cand se opteaza pentru un concediu in care vrem sa profitam de turismul terapeutic balnear.

Apele minerale

Din cele mai vechi timpuri, apele minerale, au primit importanta cuvenita si au fost considerate foarte bune in tratarea diferitelor afectiuni.  Apele minerale sunt de mai multe feluri: termice  ( ape hipotermale 20 -36 grade C, ape mezotermale 36 – 42 grade C), osmolare ( ape hipotone, izotone si hipertone care au ca reper presiunea osmotica a sangelui ).

Apele minerale chimice sunt si ele impartite in mai multe categorii in functie de compusii care se gasesc in ele: ape oligominerale, carbogazoase, alcaline, alcalinoferoase, feruginoase, arsenicale, clorurat-sodice, iodurate, sulfatate, sulfuroase si radioactive. Apele minerale pot fi folosite pentru baut sau pentru bai, in functie de elementele si proprietatile pe care le au.

Lacuri cu valoare terapeutica

Din cauza componentei chimice si a proprietatii apei din anumite lacuri, acestea au devenit adevarate locuri de pelerinaj pentru oamenii care sufera de anumite afectiuni. In general curele tinute la aceste lacuri includ pe langa baile in apa lor si impachetarile cu namol, care si el are proprietati terapeutice. Printre cel mai cunoscut si mai apreciat lac de acest fel la noi in tara este Techirghiol cu cele trei ramuri ale lui: Techirghiol, Tuzla si Urlichioi.

O alta categorie de lacuri cu valoare terapeutica sunt lacurile cu apa sarata cum sunt lacurile din statiunea Sovata.

Namolurile cu valoare terapeutica

Namolurile terapeutice sau peloidele, cum mai sunt ele denumite, sunt substante care se formeaza natural in timpul proceselor geologice si care in amestec  cu apa dobandesc calitati folosite in diverse terapii. Ele au diferite proprietati: hidropexia – care este o caracteristica de baza a namolurilor terapeutice si care este definita ca fiind capacitatea de a retine si a absorbi apa; plasticitatea; consistenta; termopexia – capacitatea de a retine cat mai mult timp caldura si capacitatea de sorbtiune care indica gradul namolurilor de a schimba ioni cu pielea.

Gazele terapeutice

Gazul carbonic ( mofete ) este un gaz captat din emanatia libera in zonele geologice cu aureola mofetica postvulcanica. Alta posibilitate de a capta acest gaz este din apele minerale carbogazoase. Aceste gaze sunt indicate in tratarea urmatoarelor afectiuni: hipertensiune arteriala, cardiopatie compensata, reumatism, probleme circulatorii periferice.

Solfatarele sunt tehnici care folosesc emanatia de hidrogen sulfurat din pamant sau din ape.

Gazele terapeutice

Sunt folosite doar in cura externa, bolnavul fiind introdus intr-o incapere in care se degaja gazul. Gatul si capul pacientului raman afara pentru a putea respira aer curat. Mai este posibil si tratarea locala a membrelor, situatie in care doar membrul bolnav este introdus intr-o incinta in care se degaja gazul.

Turismul terapeutic balnear are un potential foarte ridicat in tatra noastra deoarece dispunem de aproape toate resursele naturale care pot fi folosite in aceasta directie. Prin aceasta forma de turism, turismul tarii noastre poate fi relansat in piata turistica internationala.