turism terapeutic

Scurt Istoric

Lacul Vidraru este un lac de acumulare artificial creat printr-un baraj pe cursul raului Arges in anul 1966 in scopul producerii energiei electrice. Acest lac aduna apele mai multor rauri din zona: Capra, Buda, Raul Doamnei, Cernatul, Valsanul, Raul Valea lui Stan si Limpedea, care in total au debit de aproximativ 5,5 m/s.

Barajul Vidraru a fost terminat si dat in folosinta in anul 1966, cand se afla intre primele 5 baraje in forma de arc din intreaga Europa cu o inaltime de 166,6 m. La ora actuala este cel mai mare baraj in forma de arc din tara noastra.

In timpul constructiei apele au fost deviate intr-o galerie care avea un diametru de 5,20 m, iar la inceheierea lucrarilor aceasta conducta a fost amenajata ca golire de fund.

Prima data cand acest lac a fost plin dateaza din luna decembrie a anului 1965, infiintandu-se in acest mod Lacul Vidraru aflat intre Muntii Fruntii si Muntii Ghitu. Suprafata acestui lac este de 870 de ha, lungimea lui este de 14 km si latimea maxima este de 2,2 km in zona Valea Lupului – Calugarita.

Pentru realizarea statiei subterane a hidrocentalei s-au excavat cca 750.000 de metri cubi de pamant. Aceasta hidrocentrala produce 400 GWh anual.

Lacul de acumulare care s-a format in urma construirii barajului pe Raul Arges si al captarii celorlalte ape a ajuns la volumul de 465 milioane de metri cubi de apa, fiind al doilea ca marime construit pe raurile interioare din tara noastra.

In sectiunea barajului, Raul Arges are un debit mediu de 7,5 metri cubi pe secunda si cu aportul captarilor secundare s-a ajuns la un debit mediu de 19,7 metri cubi pe secunda.

Adancimea maxima a lacului este de 155 metri.

In timpul construirii acestui lac de acumulare s-au pierdut 80 de vieti omenesti.

Turism

In afara de importanta lui din punct de vedere al producerii energiei electrice, acest lac a devenit si unul dintre principalele atractii turistice ale zonei.  Agentia ECOtravel va pune la dispozitie vizitarea acestei bijuteri ale ingineriei de la noi din tara in programul in care va puteti trata de diferite afectiuni cu ajutorul unor specialisti in bioenergoterapie.

Accesul la baraj se poate face pe malul estic al lacului, pe soseaua care urca pana la Balea. Din partea stanga de la capatul barajului se poate merge spre depresiunea Cumpana.

Unul dintre locurile foarte iubite de catre turisti este platforma Belvedere, un loc din care se pot admira frumustile acestor locuri. Pe muntele Pleasa se afla situata statuia lui Prometeu cu un fulger in mana, care simbolizeaza puterea electricitatii, realizata de catre sculptorul Constantin Popovici.

La doar cateva sute de metri de baraj se afla “Casa Argeseana” si debarcaderul, loc din care se pot organiza curse de agrement cu un vaporas pe suprafata lacului. Pentru cei care vor sa simta gustul adrenalinei, la baraj a fost amenajata cea mai inalta pista de lansare pentru bungee jumping de la noi din tara.

Lacul de acumulare Vidraru atrage anual mii de turisti din tara noastra si din strainatate care raman uimiti de minunatia locurilor si de mareata realizare a tehnicii romanesti.

Prin agentia ECOtravel puteti vedea aceasta capodopera a constructorilor din tara noastra precum si alte zone pitoresti din imprejurimi. De asemenea aveti parte de o terapie realizata cu ajutorul bioenergiei in cadrul unui program bine stabilit care include toate necesitatile de care aveti nevoie pentru un concediu pe care nu il veti uita.