Silvoterapia este o terapie alternativa care poate fi introdusa cu succes in cadrul turismului terapeutic. Simpla plimbare prin zone impadurite cu aer curat poate vindeca foarte multe afectiuni ale organismului uman din cauza proprietatilor terapeutice pe care copacii le au ( energia pe care o emit, substantele volatile pe ccare le raspandesc in aer, efectul psihologic ).
In functie de flora din care este compusa padurea exista anumite particularitati pe care trebuie sa le luam in seama in cazul turismului terapeutic. Un alt aspect de care trebuie sa se tina cont este altitudinea la care se afla locul vizat. Oricum, indiferent de locul ales, schimbarea in bine care apare in urma unei simple plimbari printr-o zona impadurita este usor de sesizat.
Silvoterapia vine ca metoda terapeutica din Japonia straveche, fiind denumita shinrin-yoku de catre japonezi. Ea se bazeaza pe cateva principii de baza care tin de o viata sanatoasa: activitate fizica, somn odihnitor, respirarea unui aer curat si proaspat si incarcarea energetica. Prin ajutorul silvoterapiei putem obtine efecte foarte bune pentru organism: scade glicemia, intareste sistemul imunitar, fortifica organismul si reduce afectiunile care sunt declansate de catre stres. In urma unor studii s-a ajuns la concluzia ca oamenii care au posbilitatea de a intra in contact cu zonele impadurite mai des decat colegii lor sedentari, sunt persoane mai optimiste, mai rezistente la solicitari si sunt mai abili decat ceilalti.
Efectele silvoterapiei in functie de speciile de arbori
Silvoterapia prezinta efecte generale valabile pentru orice tip de vegetatie intalnita in paduri, dar mai prezinta si efecte particulare in functie de speciile intalnite preponderent.
Padurile din brad, pin sau/si molid au efecte dezinfectante si tonice asupra aparatului respirator si au efecte tuberculostatice.
Stejarul si gorunul au efecte antihemoragice si hipotensive.
Fagul are efect hemostatic.
Salcamul calmeaza sistemul nervos si are rol de calmant gastric.
Mesteacanul este un bun diuretic si are si rol anticancerigen.
Plopul are insusiri analgezice.
Silvoterapia combinata cu sedinte de bioenergoterapie are ca rezultat o mai buna functionare a organismului atat din punct de vedere fizic cat si la nivel energetic. Singurul lucru care trebuie facut pentru a beneficia de aceste medicamente puse la dispozitia noastra de catre natura este ca din cand in cand sa mai avem timp sa ne detasam de viata cotitidiana intr-un loc impadurit si sa ne relaxam. Alt aspect pe care trebuie sa il luam in considerare in aceste cazuri este sa avem grija de natura si sa o tratam cu respect pentru a beneficia de ajutorul si frumusetea ei.
Comenteaza