Visul este o formă de imaginație involuntară cu conținut de material inconștient și experiență subconștientă constând dintr-o succesiune de imagini, sunete, idei, emoții și alte senzații care apare, de obicei, în timpul somnului, dar mai ales în cazul tipului de somn în care ochii se mișcă (somn paradoxal / REM – eng. „rapid eye movement”). Capacitățile cognitive, precum gândirea și memoria, sunt secundare, persoana care doarme percepând psihic și emoțional evenimentele petrecute în vis ca elemente reale petrecute aievea. Există o ramură a psihologiei care se ocupă cu studiul interpretării viselor petrecute în timpul somnului. S-a observat faptul că în medie o ființă umană petrece aproximativ 6 ani din viață visând (ceea ce corespunde unei medii de 2 ore pe noapte). Încă nu s-a aflat care porțiune a creierului generează visele, dacă există o singură regiune din creier care le generează, dacă sunt implicate mai multe sau care este cu adevărat scopul viselor. În timpul somnului REM (paradoxal), eliberarea anumitor neurotransmițători este complet suprimată. Drept rezultat, neuronii motorii nu sunt stimulați, condiție cunoscută sub denumirea de relaxare nervoasă. Această relaxare suprimă astfel mișcările necontrolate ale corpului în timpul somnului și apare, adesea în cazul coșmarurilor, senzația de paralizie, neputință.
Evenimentele din vis sunt cel mai adesea imposibile sau foarte puțin probabile în realitatea fizică din starea de veghe, fiind simultan în afara posibilității de control a persoanei care visează. Singura excepție cunoscută este visul cunoscut sub terminologia de vis lucid, în care cei ce visează sunt conștienți că visează, putând exercita controlul asupra diverselor aspecte ale visului, inclusiv a mediului din vis. Într-un vis lucid, mediul înconjurător este adesea mult mai realist iar acuratețea senzorială este mai ridicată decât în visele obișnuite. Pe lângă vise lucide există și vise premonitorii, care sunt un fel de deja vu.
Vis lucid este un termen ce desemnează un vis în care persoana care visează este conștientă că viseză și că visul este în curs de desfășurare. În timpul viselor lucide, există posibilitatea de a exercita control conștient efectiv asupra mediului, personajelor și tuturor caracteristicilor acestora, precum și realizarea unor lucruri care sunt imposibile sau foarte puțin probabile în realitatea fizică a stării de veghe. Visele lucide sunt cel mai adesea extrem de realiste prezentând și o ascuțire a acurateței simțurilor celui ce are visul lucid.
Visele premonitorii reprezintă după autorii de scrieri despre paranormal informații sau întâmplări care se petrec în vis înainte ca ele să se manifeste în realitate, în lumea exterioară. De multe ori aceste vise exprimă doar tendința pe care ar urma-o evenimentele vieții reale dacă ele ar urma cursul lor din viața curentă. Subconștientul nostru captează evenimente, fapte, vibrații, tendințe și le interpretează fără ca conștientul nostru să poată interveni.
Din punctul de vedere al psihiatriei, visele premonitorii sunt fie simple coincidențe, fie déjà vu.
Că sunt lucide sau premonitorii, ele ne transmit uneori mesajul mult așteptat care este legat fie de viitorul nostru, fie de realizările noastre, în special dacă este ceva pozitiv, este vorba despre ceva frumos spre care putem tinde.